Relația dintre părinti și copii. Cum ne influențează experiențele copilăriei și legătura cu părinții în formarea identității noastre

relatia dintre parinti si copii
Relația dintre părinți și copii

Copilăria reprezintă o perioadă esențială pentru fiecare individ. Relația pe care o avem cu părinții noștri ne dictează întreaga existență și de aceea este important să înțelegem cum putem gestiona situațiile acestea.

 

Descoperă în rândurile de mai jos cum ne poate influența relaționarea cu părinții pe parcursul vieții. Psihoterapeutul Anca Maftei a explicat care este rețeta pentru o relație cât mai sănătoasă și stabilă cu copiii noștri.

Iubire și atașament

imbunatatirea relatiei parinte copil
Îmbunătățirea relației părinte copil[Sursa foto: Freepik]

Citește și: De ce te respinge un bărbat. La ce semne trebuie să fie atentă o femeie

O relație atât de puternică este consolidată pe iubire necondiționată, însă aceasta trebuie să fie exprimată. De asemenea, adultul trebuie să își ia în serios rolul de părinte.

„Normalitate, în viziunea mea ,ar fi ca în primul și în primul rând ca părintele să își asume cu adevărat rolul de părinte, să nu intre în zona de cel mai bun prieten, confident. Copilul are nevoie de această forță.

Este important ca fiecare copil să știe că pe ce se poate baza, pentru că îi va da o stabilitate și un echilibru în viață.”, a mărturisit specialistul.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Comunicare deschisă și sinceră

Este esențial să existe comunicare între părinte și copil, pentru ca relația să fie una cât se poate de sănătoasă.

Este important ca cel mic să știe că poate să îi spună orice părintelui, fără să fie persecutat sau judecat.  

„Pur și simplu a fi în contact, în conexiune. Cu cât suntem mai mult în conexiune, dragoste, în blândețe și compasiune, vom știi că suntem pe drumul cel bun.”, a declarat psihoterapeutul.

Respectul reciproc este un pilon important în relația părinți-copii

relatia dintre adult si copil
Relația dintre adult și copil[Sursa foto: Freepik]

Citește și: 5 recomandări de lectură pentru zilele însorite de vară

Ca în orice relație, respectul este vital, atât din partea copilului, cât și al adultului. Părinții sunt nevoiți să respecte intimitatea și nevoile celor mici, pentru a nu crea frustrări în personalitatea lor. Este esențial să creăm bariere corecte în această relație și să delimităm relația dintre părinți cu cea dintre prieteni.

Suport emoțional și încurajare

Pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere emoțional, copiii au nevoie să fie încurajați și să beneficieze de suport emoțional. Indiferent de vârstă, aceștia trebuie să știe că părinții îi vor susține indiferent de cauză, fiind cei mai importanți oameni din viața lor. Un copil care nu a beneficiat de apreciere și suport se va transforma într-un adult agresiv, sau va deveni o victimă la rândul său.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

„Relația cu mama are legătură cu imaginea mea despre mine, împlinirea raportată la corpul meu.

Relația cu tata reflectă relația cu banii, cu viața profesională. Atunci când ai avut o copilărie dificilă, cu siguranță îți va lua mai mult timp să pui cap la cap aceste piese de puzzle al interiorului tău, pentru a putea, ulterior să ai relații armonioase.”, a povestit specialistul în domeniu.

Stabilitate și consistență

importanta copilariei in viata unui om
Importanța copilăriei în viața unui om[Sursa foto: Freepik]

În funcție de relația pe care am avut-o cu părinții, vom avea diverse comportamente față de copiii noștri. Este esențial să înțelegem cum ne-au rănit părinții, astfel încât să nu repetăm greșeala, transmițând trauma mai departe.

„Atunci când omul nu se responsabilizează și intră într-o zonă de victimă, de copil, îi îngreunează întreaga existență celui mic. Dacă încep să am tot felul de așteptări de la copil, să mă iubească, să îmi dăruiască. Deja mă aflu în ipostaza de nevindecat, care vine din relația cu proprii părinți, unde poate nu am primit validare, acceptare.Este importantă educația emoțională, pe care ar fi de dorit să o practicăm. Este important să ne responsabilizăm pentru a încerca să vindecăm aceste răni. Recomandarea este să se uite părintele în interior, să abordeze un psihoterapeut, să vadă umbrele cu care vine în relația cu copilul. Cu cât este mai multă dragoste activă în ființa noastră, așa vor crește și ei.”, a declarat Adriana Maftei.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cum se manifestă otita în cazul copiilor. Este cea mai raspândită boală!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies