Află din rândurile următoare ce sancțiuni li se pot aplica românilor care folosesc banii de pe voucherele sociale pentru alimente și mese calde pentru a achiziționa tutun și alcool.
Statul român acordă o serie de ajutoare în cazul românilor a căror situație financiară este una delicată. Printre aceștia se numără și pensionarii a căror pensie este sub 1.700 de lei.
Una dintre măsurile luate de statul român pentru a ajuta cetățenii cu venituri scăzute este acordarea unor tichete sociale pentru alimente și mese calde.
Guvernul sancționează românii care folosesc voucherele de alimente pentru a achiziționa alcool și tutun
Citește și: Veste proastă pentru milioane de femei din România! Ce categorie de persoane va primi mai puțini bani
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Voucherele pentru alimente și mese calde sunt acordate anumitor categorii de români pentru a achiziționa alimente menite să le ofere un trai zilnic.
În acest caz, Guvernul României avertizează românii care primesc vouchere sociale pentru alimente și mese calde că în cazul în care folosesc banii pentru a cumpăra alcool sau tutun, vor fi sancționați cu amenzi de până la 6.500 de lei și le poate fi blocat cardul.
„ Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei, însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale .”, a avertizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Cine beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde
Potrivit OUG nr. 63/2022, vouchere sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei sunt acordate persoanelor cu venituri reduse.
- pensionarii din sistemul public de pensii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 de lei;
- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
- familiilor și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanelor fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.