Alăptarea este un proces, des întâlnit, prin care o mamă își hrănește bebelușul cu laptele matern direct din sân. Aceasta este una dintre cele mai naturale și sănătoase modalități de hrănire a nou-născuților și a copiilor mici.
Alăptarea oferă o oportunitate unică pentru mamă și copil să crează o legătură emoțională profundă. Contactul piele pe piele și conexiunea fizică între mamă și copil pot contribui la dezvoltarea unui atașament sănătos și la stabilirea încrederii reciproce.
Alăptarea exclusivă timp de șase luni
Deși alăptarea este un proces natural, poate veni cu provocări. Este important ca mamele să caute sprijin și să primească sfaturi de la profesioniști în sănătate sau consilieri în alăptare pentru a depăși dificultățile pe care le pot întâlni.
Ruxandra Luca, o mamă dedicată, a adus în prim-plan importanța discuțiilor despre alăptare și necesitatea de a normaliza acest aspect natural al maternității.
Specialistul a subliniat că discuțiile despre alăptare nu ar trebui să fie adresate doar mamelor aflate în așteptare sau în perioada de alăptare, ci ar trebui să fie deschise și pentru mamele care deja alăptează.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Din când în când este bine să vorbim despre alăptare, nu doar pentru mamele care se gândesc sau graviduțele care nu vor ști ce să facă. Și mamele care acum alăptează au nevoie să audă astfel de povești, să fie încurajate, să se regăsească și cred că noi toți, indiferent de vârstă, avem nevoie să știm și să înțelegem cum stau lucrurile ca să nu ne mai uităm urât în momentul în care vedem în parc sau la mall o mamă care alăptează, să nu mai scriem lucruri nepotrivite pe internet și așa mai departe”, a spus Ruxandra Luca, în cadrul unei emisiuni TV.
Alăptarea poate continua până la vârsta de un an
Organizația Mondială a Sănătății susține alăptarea exclusivă timp de șase luni, după care continuarea alăptării până la doi ani sau mai mult, însă Ruxandra Luca subliniază că experiența este individuală și depinde de preferințele mamelor și copiilor lor.
„Este ceva normal. Și noi mâncăm atunci când ne e foame, unde ne e foame și nu ni se pare nimic ieșit din comun.
Durata optimă pentru alăptare poate varia în funcție de circumstanțele individuale
De asemenea, experta a evidențiat importanța consilierilor în alăptare, menționând că nu toți medicii pediatri sunt informați adecvat în această privință.
„Cei mai mulți copii, apropo de perioadă, în jurul vârstei de 3-4 ani dacă îi lași în ritmul lor și tu ești gata să fii acolo pentru ei să îi alăptezi în continuare, pe la 3-4 ani copilașii renunță singuri. Organizația Mondială a Sănătății zice exclusiv șase luni, după care până la doi ani și după. După vârsta de un an deja se simplifică foarte mult lucrurile. Eu am avut un consilier în alăptare în care am încredere și consider că este foarte important să avem pe cineva în care să avem încredere, deoarece nici toți medicii pediatri nu sunt informați pe zona aceasta și dacă nu ești la curent poate nu știi să dai sfaturi bune mai departe”, a mai adăugat aceasta.
Alăptarea după vârsta de un an poate continua dacă atât mama, cât și copilul, o doresc
Alăptarea după vârsta de un an oferă numeroase beneficii pentru copil, inclusiv aportul de nutrienți, imunitate și confort emotional. De asemenea, poate ajuta la construirea unui legături puternice între mamă și copil. Pentru mama, alăptarea continuată poate ajuta la scăderea riscului de cancer mamar și ovarian, precum și la întărirea legăturii emoționale cu copilul.