Momentul în care ne aflăm la masă, este mai important decât putem considera. Însă știați care sunt regulile de etichetă?
Aflați din rândurile următoare care sunt regulile de etichetă de care ar trebui să ținem cont atunci când ne aflăm la masă. În plus, descoperiți și cum puteți avea un comportament elevat, indiferent de situație.
5. Cum trebuie sa fie făcută aranjarea locurilor
Pe locul 5 se află câteva aspecte legate de cum trebuie să fie făcută aranjarea locurilor.
Odată ce ne-am așezat, din punct de vedere al oaspetelui, trebuie să știm faptul că tot ce nu ține de experiența culinară de care vom avea parte, ar trebui să ținem departe de masă.
Acest lucru este valabil în special atunci când vine vorba despre telefon sau despre geantă. Înainte de a ajunge la eveniment ar trebui să puneți telefonul pe modul silențios, iar ulterior să-l așezați în buzunar sau în geantă. De asemenea, dacă aveți o geantă destul de mare, o puteți așeza pe un scaun special conceput pentru genți, care se află în lateralul scaunului principal, sau puteți cere chiar un suport pentru geantă, asemănător cu un cârlig care se va atașa pe masă, astfel încât să-ți atârni geanta acolo. De asemenea, dacă nu există cele 2 variante, geanta poate să fie pusă pe un scaun gol din apropiere, iar în cazul în care geanta este mai mică, o puteți așeza în poală, iar ulterior o veți acoperi cu un șervețel. În niciun caz aceasta nu trebuie să stea pe jos, fiind considerat acest lucru lipsă de respect atât față de gazdă, cât și de banii pe care îi ai în geantă, iar de asemenea, sunt cazuri destul de rare în care geanta se pune în spatele tău, pe același scaun.4. Poziția pe care trebuie să o avem
Pe locul 4 se află informații legate de poziția pe care trebuie să o avem atunci când ne aflăm la masă. În primul și în primul rând, nu trebuie să ne ghemuim, ci umerii noștri trebuie să îi dăm pe spate, acesta să fie drept, iar și în momentul în care ne așezăm, trebuie să o facem tot drept.
3. Cum trebuie să procedăm cu tacâmurile
Pe locul 3 se află informații legate de cum trebuie să procedăm cu tacâmurile, odată ce ne-am așezat. Pe masă, de obicei, ar trebui să se afle un șervețel, o farfurie, linguri de supă, o furculiță și un cuțit pentru salată, o furculiță și un cuțit pentru felul principal, o furculiță pentru desert, o lingură pentru desert și o farfurie de desert, aceasta ar trebui să fie mult mai mică decât cea principală. De asemenea, pe masă trebuie să existe și o farfurie de pâine și un cuțit pentru unt, fiind folosit pentru a scoate untul și a-l întinde, mai degrabă decât a-l tăia.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Acum că ești așezat, primul pas este să desfaci șervețelul. În cazul în care ești gazda, o faci mai întâi tu, pentru a le indica acest lucru și oaspeților tăi. Șervețelul, fie se va așeza cu liniile de pliere îndreptate spre exterior sau invers când aveți liniile pliate îndreptate spre interior, spre voi. În cazul în care este nevoie să părăsiți scaunul, însă vă veți întoarce, vei așeza un șervețel pe scaun pentru a indica faptul că te vei întoarce, iar dacă pleci definitiv de la masă și nu te întorci, atunci vei așeza șervețelul pe partea stângă a farfuriei și îndoi ușor. În cazul in care se întâmplă să scapi șervețelul, poți indica chelnerului că vrei unul nou.
Acum că am rezolvat partea cu așezarea șervețelului, trebuie să menționăm și câteva aspecte legate de paharele care se află pe masă, de obicei. În principal, și în general, paharele mai mari, mai înalte, ar trebui să se afle în spatele celor mai mici, acestea fiind așezate deseori în ordinea înălțimii lor, de la cel mai înalt, la cel mai mic. Pe masă, trebuie să existe un pahar pentru apă, unul pentru vin, și unul pentru șampanie. În ceea ce privește paharul pentru apă, acesta trebuie ținut de fundul său, paharul de șampanie este mai lung și subțire, și trebuie să fie ținut de tulpina sa, astfel încât degetele să nu atingă paharul, iar cel de vin este mai scurt și mai mare, care trebuie să fie ținut tot de tulpină.
2. Cum trebuie să procedam cu mâncarea
Pe locul 2 se află informații legate de cum trebuie să procedăm, odată ce mâncarea a fost servită. În primul și în primul rând, trebuie să așteptăm ca gazda noastră să înceapă să mănânce, pentru că acela va fi un semnal al faptului că este timpul să ne bucurăm de masă. În cazul în care există mai mulți invitați, trebuie să așteptăm ca toată lumea să primească mâncarea, iar mai apoi să începem să mâncăm.
Farfuria de pâine este folosită pentru a savura o bucată de pâine, iar cu un cuțit de unt, vom lua din acesta și îl vom întinde pe bucata de pâine, iar apoi vom savura câte o mușcătură, rând pe rând.
Prima dată se va servi supa. Astfel, pentru a te bucura de o supă delicioasă, va trebui să folosești lingura specială de supă, pe care o vei scufunda în centrul vasului, o vei duce pe marginea opusă a vasului și abia apoi la gură, astfel te vei asigura că nu vei vărsa supă în poală.
După supă se va servi o salată, la care se va utiliza cuțitul special pentru salată, pentru a o savura. Tot ce trebuie să facem, este să începem prin a tăia câte o mușcătură de mozzarella și roșii, apoi punem cuțitul deoparte și trecem furculița în cealaltă mână. De asemenea, mai există un mod de a face acest lucru, prin care vei folosi furculița și cuțitul în același mod, însă vei păstra cuțitul în mână și vei mânca așa.
După salată, se va servi un alt meniu, de exemplu un piept de pui cu parmezan. Acesta se va servi cu furculița și cuțitul special pentru felul principal, și veți tăia rând pe rând pieptul de pui, și îl veți putea savura.
Odată ce ați terminat cu mâncarea, așteptați să vină desertul, moment în care vă veți așeza furculița și cuțitul într-o poziție între orele 12:00 și 18:00, cu dinții orientați în sus sau în jos sau le puteți plasa și într-o poziție de 10:00 până la 16:00, cu dinții în jos sau în sus.
Odată ce am terminat cu felul principal, și a venit momentul să ne bucurăm de desert, putem totodată să ne scuzăm de la masă și să folosim baia în cazul în care este nevoie, iar în caz contrar, ne vom apuca de savurat respectivul desert. În acest caz trebuie să utilizăm furculița și lingura specială pentru desert, și vom folosi furculița ca suport, iar lingura, pe post de cuțit, pentru a tăia câte o bucată din desert. De asemenea, putem folosi furculița și pentru a împinge anumite bucățele din desert rămase pe lângă, pentru a te asigura că se află în lingură iar apoi vă puteți bucura de desert.
1. Cum trebuie să procedăm, odată ce am terminat de savurat masa
Pe locul unu se află informații legate de cum trebuie să procedăm, în momentul în care masa s-a terminat. Astfel, odată ce ați terminat de mâncat și desertul, este timpul să indicați ospătarului că doriți nota de plată, iar acest lucru se face fie prin contact vizual cu un chelner sau ridicând mâinile până la cot. Odată ce ați plătit nota, este timpul să plecați.