Gabriela Cristea, celebra prezentatoare TV care este foarte pasionată de gătit, a dezvăluit recent secretele ei pentru a pregăti cea mai delicioasă zacusca acasă. Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, ea a oferit detalii despre procesul de preparare și a împărtășit sfaturi esențiale pentru a obține un rezultat excepțional și delicios.
În rândurile de mai jos, veți descoperi care este metoda vedetei pentru a găti cea mai delicioasă să zacuscă. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar și modul de preparare.
Gabriela Cristea a mărturisit care este rețeta ei delicioasă de zacuscă
Ingrediente
- ceapă
- ardei
- roșii
- vinete
- ulei de floarea soarelui
- cimbru
- foi de dafin
- fasole
- sare
- piper
Gabriela Cristea a împărtășit cu cei de acasă rețeta ei
„Este momentul să ne punem șorțul de bucătărie, pentru că astăzi gătim zacusca. Ieri am copt tot ce trebuia copt, adică vinetele, ardeii capia. Am curățat roșiile și le-am dat pe răzătoare și le-am scăzut.
Am aici un sos extraordinar de bun. Am și fasole, pusă de aseară la înmuiat. De asemenea, avem nevoie și de ceapă. Ulei de floarea soarelui, nu de măsline. Am un pic de cimbru din Grecia pe care o să-l folosesc, foi de dafin, sarea și piperul de bază. Este momentul să mărunțim totul, mai puțin fasolea și să ne apucăm de zacuscă. Prima dată și prima data, începem cu ceapa.
Ceapa o pun la tocat și trebuie să vă spun că eu nu prăjesc ceapa și nici nu o fierb înainte, ci pur și simplu o trec prin mașina de tocat. Și așa cum este alături de celelalte legume pentru zacuscă, le pun pe toate la fiert. După ce ați tocat ceapa, vă sfătuiesc să o luați în mână și să o stoarceți bine de toată zeama și să nu puneți zeama aceasta la zacusca.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Prezentatoarea TV a dezvăluit flexibilitatea rețetei, oferind libertate în a ajusta cantitățile în funcție de preferințe personale.
Aceasta a mai menționat preferința sa pentru mai puține roșii, mai puțini ardei și un strop de ceapă, subliniind că este o chestiune de gust.
Pe lângă aceste aspecte, Gabriela a mai spus care este importanța adăugării cimbrului pentru o notă subtilă de aromă.
Este important să existe o amestecare constantă pentru a evita prinderea.Conform spuselor vedetei, este important să degustați zacusca răcită pentru a vă asigura că este la gustul vostru. Gabriela i-a invitat pe toți cei din familie să se implice și să contribuie la reglarea aromei, punând un accent pe a face zacusca cât mai puțin sărată.
„O să pun imediat și roșii. Știu că o să mă întrebați de cantități, dar mare lucru nu pot să vă spun, pentru ca este în funcție de cum vă place vouă zacuscă. Mie, de exemplu, îmi place zacusca cu mai puține roșii, nu cu foarte mult ulei și nici cu foarte multe vinete, ci mai degrabă cu mulți ardei și un strop de ceapă. Cam așa, nu știu să vă dau niște proporții. De asemenea, de la început eu pun și puțin cimbru. Doar așa, un strop de aromă. La cantitatea asta câte am pus eu, nici nu se simte. Eu m-am hotărât să fărâmițez și doi chili. Amestecam totul, încet, încet si ducem totul la foc. Ideea este să puneți zacusca într-o oală cu fund dublu, cel puțin, sau de fontă, cum folosesc eu, și să amestecați foarte bine pe tot parcursul coacerii, pentru că există riscul ca zacusca să prindă. Gata, am pus zacusca la fiert. Și o punem pe o flacără foarte mică. Focul să fie foarte mic pentru că trebuie să fiarbă câteva ore bune, 4- 5 ore, poate. Și încet, încet punem și câte un pic de ulei pe care îl încorporăm în zacuscă. Între timp ne ocupăm și de fasole. Am pus-o de aseară la înmuiat și cu un pic de bicarbonat și acum o fierbem în mai multe ape și la final o punem să fiarbă pur și simplu. Zacusca mea stă la fiert de vreo 3 ore, chiar 3 ore și ceva, dacă nu mă înșel. A scăzut foarte bine și are o consistență foarte bună. Curge puțin, dar se și ține pe pâine, cum ar veni. Are o culoare delicioasă și am pus un pic de sare în ea, dar nu am pus foarte multă și vă sfătuiesc să puneți sare treptat, puțin câte puțin, pentru că e posibil să o faceți foarte sărată. Zacusca, dacă este caldă, nu-i simțiți gustul așa de bine, așa că vă sfătuiesc să faceți cum am făcut eu. Să o scoateți pe o farfurie, să o lăsați să se răcească și să o degustați. Poate și membrii familiei și o să vă spună dacă mai trebuie sau nu mai trebuie sare”, a mai adăugat prezentatoarea TV.
Ce sfaturi le-a oferit vedeta celor de acasă
Vedeta i-a sfătuit pe toți cei de acasă și a menționat că este destul de important să facă zacusca cu mai puțină sare, deoarece aceasta își mai amestecă gusturile. Atunci când vine vorba des.
Pasul 1 este sterilizarea și încălzirea borcanelor, evitând umplerea lor când sunt fierbinți pentru a preveni crăparea. Gabriela sugerează, de asemenea, să mențineți borcanele cât mai curate posibil.
Pasul 2 implică umplerea borcanelor cu zacusca, închiderea lor cât de bine se poate și întoarcerea lor cu susul în jos pentru etanșare. Această procedură se aplică pentru zacusca fără fasole.
Spre final, Gabriela Cristea a mai spus cum să adăugați fasolea la jumătate din zacusca, urmând aceeași procedură de împachetare și etichetare. Ea recomandă răcirea lentă și depozitarea în cămară după răcirea completă.
„Chiar vă sfătuiesc să o faceți un pic mai nesărată, pentru că ea își mai amestecă gusturile în momentul în care se așază. A venit momentul să punem și în borcane. Am sterilizat borcanele înainte, încă le-am spălat și le-am băgat la cuptor. Acum sunt călduțe. Nu puneți zacusca în borcanele fierbinți pentru că se vor crăpa, dar nici reci și încercăm să ne murdărim borcanele pe cât posibil. Și o să vă arăt imediat ce facem după ce le-am umplut. Punem capacul și închidem cât putem noi de bine și întoarcem borcanul cu susul în jos. Facem operațiunea asta pentru zacusca fără fasole și imediat vă arăt cum o facem și pe cea cu fasole. Jumătate din zacuscă așteaptă să fie combinată cu fasolea pe care am fiert-o și acum o scurgem bine. Nu trebuie foarte multă. Pentru că nu vrem să avem extrem de multă fasole în zacusca noastră și o mai lăsăm să fiarbă aici câteva minute și după aceea o punem în borcane ca și pe cealaltă. Nu uitați să le și însemnați. Și după ce se vor răci integral, le voi și eticheta acum. Însă, așa fierbinți cum sunt, le voi duce și le voi așeza în niște pături, ca răcirea să se facă lent și le voi lăsa acolo o zi, două, cât e nevoie, până când se vor răci integral. După aceea le voi întoarce și le voi așeza frumos, în cămară. Poftă bună vă doresc și vouă și spor la gătit!”, a încheiat vedeta.