Află din rândurile următoare cum poți ține bolile grave la distanță printr-o dietă echilibrată.
Sănătatea organismului nostru este un subiect foarte important pentru fiecare dintre noi, de care ar trebui să ne preocupăm. Pentru a avea un organism sănătos este important să avem un stil de viață sănătos, care se bazează pe odihnă suficientă, activitate fizică regulată, dar și o dietă echilibrată.
În cadrul emisiunii „ Apel la consilier ”, difuzată pe Kanal D, domnul doctor Semih Uresin a vorbit despre cum putem să combatem bolile grave și să ne protejăm sănătatea prin intermediul unei diete echilibrate.
Ce înseamnă nutriție corectă
Citește și: Drumeție prin beneficiile mierii. Ce se întâmplă în corpul tău când începi să mănânci miere
Citește și: Secretul energiei zilnice. Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci zilnic unt de arahide
„ O dietă echilibrată înseamnă ca macronutrienții, cum ar fi carbohidrații, proteinele, grăsimile și micronutrienții, sar și vitaminele și mineralele, sunt consumate zilnic.
Astfel, o nutriție corectă nu înseamnă doar să mâncăm tot ceea ce ne dorim pentru a elimina sentimentul de foame. Mai mult decât atât, există unele alimente care mai mult ne fac rău și pe care ar trebui să le evităm. Acestea sunt alimentele procesate, care conțin cantități ridicate de zahăr procesat, grăsimi trans și conservanți, deoarece acestea pot fi dăunătoare pentru sănătate.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„ Acestea pot avea un efect cancerigen și pot provoca boli cronice .”, a precizat specialistul în domeniu.
Astfel, este important să introducem în alimentația noastră fructe și legume, care au o cantitate semnificativă de vitamine și minerale, dar și alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați, cum ar fi produsele din cereale integrale și produse lactate.
„ Dacă ne gândim la un model general de farfurie, recomandăm ca jumătate din farfurie să fie compusă din legume și fructe. Dar, ar fi mai bine pentru noi ca fructele să ocupe mai puțin spațiu, iar legumele să ocupe mai mult. Un sfert din proteine și celălalt sfert din sfertul rămas, din carbohidrații complecși .”, a explicat specialistul în domeniu.
Cum se desfășoară procesul de îmbătrânire al organismului
Atunci când vine vorba de procesul de îmbătrânire al organismului, acesta începe încă din momentul în care ne naștem și se petrece treptat, pe parcursul unei perioade mari de timp. Bineînțeles că se manifestă diferit, în funcție de stilul de viață al fiecăruia dintre noi, genetică și factorii externi, cum ar fi expunerea la soare și stresul oxidativ.
„ Relația dintre o alimentație sănătoasă și un corp sănătos începe încă din pântecele mamei.
Astfel, procesul de îmbătrânire începe de la o vârstă timpurie și este asociat cu schimbări precum inflamația cronică și scurtarea telomerilor, care pot afecta funcționarea normală a organismului.
De aceea, este foarte important de precizat faptul că putem influența procesul de îmbătrânire prin adaptarea unui stil de viață sănătos, informându-ne despre factorii de risc și alegând opțiuni alimentare sănătoase și adecvate în funcție de afecțiunea cu care ne confruntăm sau pe care vrem să o prevenim.
Cum ne putem menține sănătoase de-a lungul vieții cu un stil de viață sănătos
Adoptarea unei diete echilibrate și evitarea sedentarismului ne pot ajuta să prevenim și să combatem bolile grave, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă și diabetul.
Astfel, este foarte important să adoptăm un stil de viață sănătos pentru a ne menține sănătoase de-a lungul vieții. După cum spuneam, acest lucru se poate realiza prin intermediul unei diete echilibrate, bogată în vitamine și minerale, alimente care conțin antioxidanți, grăsimi sănătoase și Omega 3, dar și cu ajutorul exercițiilor fizice zilnice.
„ Există un beneficiu al alimentației sănătoase în cazul tuturor bolilor cronice. Putem consuma struguri roșii, varză mov, consumul de Omega 3, uleiul de măsline, care conține vitamina E, consumul de alimente care conțin antioxidanți, precum avocado, fructe și legume, sunt foarte importante pentru susținerea sănătății în fața bolilor cronice, cum ar fi Alzheimer și demența .”, a precizat specialistul în domeniu.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.