Află din rândurile următoare cum poți să îți dai seama că te sabotezi în relații.
O relație sănătoasă se construiește în timp, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, ambii parteneri trebuie să contribuie la bunăstarea sa. Cu toate acestea, de multe ori, intervin în cadrul relației o mulțime de factori și comportament contradictorii cu binele său. În astfel de situații, este important să conștientizăm ceea ce se întâmplă și să acționăm în consecință.
De asemenea, este important de precizat faptul că persoanele care au tendința de a se autosabota, adesea evită lucrurile necesare pentru a face progrese în relația lor.
Descoperă din rândurile următoare ce este mai exact autosabotarea și cum se manifestă ea în relația de cuplu.
Ce este autosabotarea, de fapt
Citește și: 4 pași pe care să îi faci dacă soțul tău te înșală
Citește și: Cum „să te cerți” într-un mod sănătos. 7 lucruri care te vor ajuta să diminuezi conflictele
Autosabotarea este un proces complex, care se manifestă prin acțiuni contradictorii dorințelor tale. Mai exact, atunci când vine vorba de relația de cuplu, îți dorești să păstrezi armonia și liniștea și să ai parte de multă iubire și afecțiune, dar de fapt, tu ajungi să faci acțiuni contradictorii acestei dorințe.
De asemenea, este foarte important de precizat faptul că autosabotarea se poate manifesta în multe situații și contexte, fie că vorbim despre relația de la locul de muncă, cea cu familia, prietenii sau cu partenerul de viață. Adesea, vorbim despre un comportament inconștient, care poate provoca multă durere, frustrare și confuzie.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De aceea, este esențial să ne dăm seama de el cât mai curând și să îndreptăm acest comportament pentru a nu ne afecta pe toate planurile.
Experiențele neplăcute ale trecutului
Atunci când vine vorba de autosabotare, acest comportament poate fi influențat în mare parte de experiențele neplăcute ale trecutului. Mai exact, avem tendința de a aspira către lucruri cunoscute, confortabile pentru noi, pe care le știm, chiar dacă acestea ne-ar putea face rău.
Astfel, autosabotajul poate fi un mod de a reveni la durerea cunoscută, pe care am trăit-o în trecut, și de a evita necunoscutul, chiar dacă acesta poate fi ceva frumos și plăcut care se petrece în viața noastră.
Simplul fapt că nu îi dăm șansa de a-l descoperi reprezintă tot o modalitate de autosabotaj.
Evitarea
O altă formă a autosabotării este evitarea.
De asemenea, este foarte important de precizat și faptul că, atunci când există îndoieli profunde cu privire la dorința de a fi într-o relație, s-ar putea să vă sabotați propriile acțiuni pentru a vă convinge, acest lucru fiind tot o formă de evitare.
Durerea
Un alt lucru foarte important de analizat atunci când vine vorba de autosabotare este durerea. Din păcate, multe persoane sunt obișnuite cu această durere și atunci când lucrurile încep să se îmbunătățească, fac acțiuni contrare, tocmai pentru a nu ieși din acel cerc vicios al durerii.
Identitatea
Stilul nostru de identitate are și el o influență semnificativă. Mai exact, atunci când ne identificăm cu situații în care nimic nu merge cum ar trebui și totul se duce într-o direcție nefavorabilă, practic ne creăm o astfel de identitate și ajungem să ne autosabotăm când lucrurile încep să evolueze într-o direcție favorabilă.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil.