Brigitte Pastramă, cunoscută pentru pasiunea sa pentru gătit, a dezvăluit cu generozitate secretele pentru o zacuscă delicioasă, chiar în inima Dubaiului.
Aceasta a împărtășit cu căldură rețeta ei specială, care emană a tradiție autentică, asemeni mâncării preparate de mama acasă. Cu suflet de gospodină, Brigitte obișnuiește să gătească pentru familia sa chiar și în exotica destinație din Dubai, continuând să celebreze bucatele tradiționale.
Care este rețeta lui Brigitte Pastramă pentru o zacuscă delicioasă
Pentru a obține această zacuscă delicioasă, bruneta utilizează ingrediente speciale, acele elemente secrete care o fac să fie unică.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Chiar dacă a făcut pasul spre distanțe îndepărtate, precum Emiratele Arabe, aceasta rămâne ancorată în tradițiile culinare românești. Cu aceeași pasiune cu care pregătește sărmăluțe pentru soțul ei, ea se pregătește acum să încânte cu zacuscă. Acest preparat, după cum mărturisește, este ușor de gătit, cu condiția să știi cum să amesteci ingredientele potrivite, astfel încât succesul să fie garantat.
„Eu gătesc foarte mult. Le fac tot felul de mâncăruri, noi mai mâncăm și în oraș, dar așa cum gătește mama nu o face nimeni. Și lui Florin îi place foarte mult cum gătesc. Chiar acum mă apuc să fac zacuscă, eu fac în fiecare toamnă. Eu am prietene și le mai aduc zacuscă atunci când vin în România. Se poate face și aici, trebuie doar să știi ce legume să amesteci.
Chiar nu e complicat deloc, oricine poate face acest preparat. Data trecută i-am făcut lui Florin sărmăluțe în foi de viță. El îmi aduce din România chestii care nu se găsesc aici, ca să pot face preparate tradiționale. Eu fac zacuscă în fiecare an. Aici e mai ușor cu legumele, pentru că se găsesc gata coapte. Aici e mult mai simplu decât în România, poți lua toate legumele coapte separat.
Ce a spus vedeta despre legumele din Dubai
Soția lui Florin Pastramă menționează că în zona lor există o varietate bogată de legume cultivate organic datorită agriculturii locale. Pentru a face zacusca, ea folosește ceapă, morcov, ardei roșu dulce și câteva roșii pentru a menține un gust dulce.
„Aici au o varietate foarte mare de legume pentru că se ocupă de agricultură și au totul bio. Eu pun ceapă, morcov, ardei roșu dulce. Pun și roșii, dar nu foarte multe, asta pentru că îmi place să fie zacusca dulce. Dacă pui prea multe roșii, iese mai acrișoară. E în funcție și de preferințe aici. Eu mai pun și dovlecei, vinete, bineînțeles. Cred că secretul meu este că amestec foarte multe tipuri de legume. Îmi place să fie și puțin picantă. Există aici o pastă de ardei, care e puțin picantă și o adaug la sfârșit. Iese foarte bună. Prima dată călesc ceapa și morcovii, apoi adaug celelalte legume coapte. Eu nu pun deloc conservant, îmi e frică. Știu că unii mai adaugă, dar eu fac doar cât se mănâncă atunci, în câteva zile. E simplu de făcut, mai ales pentru cele care știu să gătească”, a mai adăugat soția lui Florin Pastramă.
În ceea ce privește condimentele pentru zacusca, vedeta nu exagerează și folosește un echilibru delicat. Adaugă sare cu măsură pentru a menține dulceața, câteva foi de dafin în cantitate mică, deoarece nu le place prea mult, și boabe de piper întregi pentru a oferi aromă. Zacusca se fierbe aproximativ 3 ore jumătate pentru a obține un gust savuros. Este obișnuit să facă o cantitate mare, într-o oală mare, deoarece fiica sa Sara își invită prietenele și le place să mănânce zacusca.
„La capitolul condimente, nu îmi place să exagerez. Pun sare, dar nu prea multă, pentru că îi ia din dulceață. Pun foi de dafin, dar nu foarte multe, pentru că nu îmi plac. Spre exemplu, aici nu se găsesc foi de dafin bune, îmi aduce Florin din România. Mai adaug și boabe de piper întregi, care îi dau o aromă deosebită. Secretul e să o lași la fiert suficient. Eu, spre exemplu, o las să fiarbă cam 3 ore jumătate. Eu fac destul de multă, cam o oală mare. Pentru că Sara își mai invită prietenele și mănâncă zacuscă, le place foarte mult. Apoi o pun în borcane. Aici legumele se găsesc la borcane, nu la cutii din acelea ca în România. Ele sunt coapte pe grătar. Apoi eu folosesc acele borcane, să pun zacusca. Eu nu o pun la cuptor, după ce am pus-o în borcane, pentru că mi-e frică să nu se crape. Mama mea le pune la cuptor și țin toată iarna. La mine țin o săptămână, în frigider. În mod normal se fierb borcanele în apă, dar eu nu fac așa. Oricum se mănâncă foarte repede la noi în casă”, a mai povestit Brigitte Pastramă.