3 semne care îți spun că trebuie să ai mai multă grijă de pancreasul tău

3 semne care îți spun că trebuie să ai mai multă grijă de pancreasul tău
3 semne care îți spun că trebuie să ai mai multă grijă de pancreasul tău

Pancreasul este un organ important atunci când ne gândim la starea noastră de bine, chiar dacă, de multe ori, nu conștientizăm acest lucru.

Printre cele mai importante funcții pancreatice amintim reglarea nivelului de zahăr din sânge și digestia alimentelor, motiv pentru care trebuie să îi acordăm toată atenția noastră, mai ales atunci când nu ne simțim în cea mai bună formă.

Iată, așadar, trei semne des întâlnite care îți spun că funcțiile pancreasului nu funcționează așa cum este normal și că starea ta de sănătate are nevoie de ajutorul tău.

Durerea abdominală: de ce nu trebuie să ignori disconfortul

Unul dintre cele mai evidente semne că ar putea fi ceva în neregulă cu pancreasul tău este durerea abdominală. Disconfortul poate varia de la o durere ușoară la una severă și poate fi localizată în zona superioară a abdomenului, în special în partea stângă sau centrală. Uneori, durerea poate iradia către spate, ceea ce face diagnosticarea dificilă. Dacă resimți o durere abdominală persistentă sau recurentă, este important să te programezi la medicul de familie. El îți poate recomanda teste de sânge și o ecografie abdominală; aceste analize vor ajuta la punerea unui diagnostic corect.

Durerea pancreatică poate fi asociată cu afecțiuni precum pancreatita sau litiaza biliară. Ignorarea durerii poate duce la complicații și la acutizarea disconfortului, așadar, este recomandat să identifici cât mai rapid eventualele cauze.

Nivelul de zahăr din sânge și primele simptome ale diabetului

Pancreasul are un rol important atunci când vine vorba despre reglarea glicemiei prin producerea de insulină. Prin urmare, un alt semn că trebuie să ai mai multă grijă de sănătatea pancreasului sunt problemele cu nivelul de zahăr din sânge.

În acest context putem să vorbim și despre simptomele diabetului zaharat. Uite ce ar trebui să monitorizezi în acest caz:

  • sete excesivă și urinare frecventă: dacă te simți mai mereu însetat și trebuie să urinezi mai des decât în mod obișnuit, s-ar putea ca totul să fie legat de primele simptome ale diabetului și, implicit, de probleme ale pancreasului;
  • senzație de oboseală continuă: diabetul și problemele nivelului de zahăr în sânge pot duce la o senzație constantă de oboseală și lipsă de energie.
  • scădere în greutate inexplicabilă: pierderea în greutate în lipsa unei diete sau a unei rutine sportive poate fi un indicator al diabetului. Similar, pierderea în greutate bruscă poate semnala afecțiuni ale pancreasului.
  • tulburări de vedere: vederea neclară, încețoșată sau tulburările de vedere pot fi legate de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

Dacă observi simptome similare cu cele descrise mai sus, este bine să te programezi la un control de rutină. Medicul poate prescrie analize de bază prin care să se monitorizeze funcția pancreasului și prin care să se poată depista un diabet incipient.

Probleme digestive persistente

Pancreasul produce enzime digestive necesare pentru descompunerea alimentelor. Dacă pancreasul nu funcționează corect, pot apărea diverse probleme la digestia alimentară.

Iată cel mai des întâlnite simptome pe care ar fi bine să le monitorizezi, conform metropolisindia.com:

  •  Diaree, greață și vărsături: simptomele pot fi legate de o afecțiune numită pancreatită, care poate provoca inflamație în pancreas.
  •  Balonare și disconfort abdominal: dacă ai senzația persistentă de balonare sau disconfort abdominal ori de câte ori mănânci, s-ar putea ca pancreasul tău să se numere printre cauze.
  • Scaun gras și uleios: pancreasul produce și enzime care ajută la descompunerea grăsimilor. Dacă nu funcționează corect, pot apărea fecale grase și uleioase.

Nu ignora simptomele digestive, deoarece pot indica afecțiuni precum pancreatita sau insuficiența pancreatică exocrină. Un medic te poate ajuta să identifici diagnosticul corect și să începi un tratament adecvat situației tale.

După cum vezi, sănătatea pancreasului este necesară pentru buna funcționare a organismului nostru. Nu ignora semnele care te avertizează că ar putea fi ceva în neregulă cu funcțiile pancreatice. Durerea abdominală, problemele cu nivelul de zahăr din sânge și simptomele digestive ar trebui să fie luate în serios, ori de câte ori apar. Desigur, nu uita, consultă întotdeauna un medic pentru evaluare și sfaturi adecvate.

Photo: Unsplash



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies