Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre gaslighting!
Gaslighting-ul este o formă de abuz emoțional și psihologic, în care o persoană încearcă să distorsioneze realitatea celuilalt, punându-i la îndoială propriile percepții asupra realității. Termenul de ”gaslight” provine din titlul unei piese de teatru din anul 1938, care ulterior a fost adaptată pentru ecran sub denumirea de "Gaslight".
În respectivul film, un bărbat încearcă să își convingă soția că are probleme mentale prin manipularea unor detalii mici din jurul lor, insistând mereu că ea face greșeli și că nu-și amintește corect lucrurile.
Citește și: Când iubirea devine o construcție solidă. Cum să recunoști cele 4 semne ale unei relații de cuplu durabile
Cum se manifestă o persoană care apelează la gaslighting
Într-o relație toxică, gaslighting-ul se manifestă prin negarea repetată a evenimentelor, partenerul spunând că nu își amintește corect sau exagerează situația.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De asemenea, persoana care apelează la gaslighting își atribuie propriile comportamente negative altor persoane, inducând astfel confuzie și îndoială în mintea persoanei afectate. Criticarea constantă și contrazicerea partenerului sunt folosite în cadrul gaslighting-ului pentru a scădea încrederea acestuia în propriile judecăți și alegeri, creând o atmosferă de incertitudine.
Mai mult decât atât, ignorarea nevoilor sau umilirea partenerului, fie în public sau în privat, sunt metode folosite în gaslighting pentru a exercita control și a scădea stima de sine a celeilalte persoane. În încercarea de a manipula și controla, gaslighter-ul poate încerca să izoleze persoana afectată de relațiile sociale și de sprijin, facilitând astfel exercitarea controlului asupra ei.
10 fraze din gaslighting la care să fii atentă
- "Nu am spus asta."- apelează la negarea totală a ceea ce s-a întâmplat, scopul fiind de a distorsiona și nega propria realitate.
- "Nu înțeleg de ce faci atât de mare tam-tam din asta."- încearcă să minimizeze importanța sau impactul situației tensionate, scopul fiind de a accentua o reacție ”exagerată”.
- "Ești prea sensibil(ă)." - încearcă să discrediteze reacțiile și emoțiile persoanei în cauză, cu scopul de a o face să se simtă vinovată și să își nege emoțiile.
- "Problema e cu tine, nu cu mine.”- încearcă să inverseze responsabilitatea și să pună vina asupra persoanei în cauză pentru situația respectivă, scopul fiind de a-i pune la îndoială propriile acțiuni sau percepții, transferând greșelile sau problemele către aceasta.
- "Ești nebun(ă)."- încearcă să îl facă pe celălalt să se simtă nesigur(ă) de propria stabilitate mentală, scopul fiind de a manipula prin discreditarea a ceea ce simt și gândesc.
- ”Toată lumea este de acord cu mine.”- încearcă să pună presiune socială asupra persoanei în cauză, scopul fiind de a-i pune la îndoială judecata și de a fi de acord cu viziunea lui.
- " Îți imaginezi lucruri."- încearcă să creeze confuzie și incertitudine în mintea celuilalt, scopul fiind de a distorsiona evenimentele și a pune la îndoială propria sănătate mentală.
- "M-ai făcut să fac asta."- încearcă să le atribuie celorlalți responsabilitatea pentru acțiunile lor negative sau comportamentul inacceptabil, scopul fiind de a transfera propria vină asupra lor.
- "Nu e chiar o mare problemă."- încearcă să minimizeze sau să subestimeze importanța sau impactul unei situații care poate fi, de fapt, o adevărată problemă, scopul fiind de a discredita părerea celuilalt.
- "Ești doar paranoic(ă)."- încearcă să minimizeze temerile și suspiciunile celuilalt, sugerând că reacția este exagerată sau nejustificată, scopul fiind de a crea o stare de nesiguranță și negare.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil!