Cozonacul cu nucă și cacao se poate prepara rapid, în doar câțiva pași. Încercați această rețetă simplă!
Urmând pașii de mai jos veți putea prepara o rețetă perfectă de cozonac cu nucă și cacao. În plus, dacă veți ține cont și de sfaturile oferite, cu
Rețetă de Cozonac cu nucă și cacao
Rețeta delicioasă, absolut minunata, se prepară în doar 9 pași simpli!
Timpul de pregătire pentru această rețetă este de o oră și 30 de minute
Citește și: 5 Rețete Ușoare și Delicioase pentru Cină pe Timp de Iarnă: Gătește cu Gust în Serile Reci
Citește și: 11 motive pentru care ar trebui să mănânci dovlecel zilnic. Bucură-te de sănătate cu gust!
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Timp de preparare- o oră și 30 de minute
Timp total- 3 ore
Rețeta este pentru 6 persoane
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
- 1 kg și jumătate de făină
- 300 g de zahăr granulat plus o linguriță
- 7 gălbenușuri de ou
- un praf de sare
- 550 ml de lapte
- o esență de vanilie
- 45 g de drojdie proaspătă
- 3 portocale
- 150 ml de ulei
ingrediente pentru umplutură
- 500 g de nuci
- 7 linguri de zahăr granulat
- 4 linguri de pudră de cacao
- un praf de sare
- 7 albușuri de ou
- o esență de rom
Înainte de a începe prepararea acestuia, trebuie să menționăm că această cantitate de ingrediente este utilizată pentru aproximativ 6 persoane, motiv pentru care, dacă vă doriți să obțineți o cantitate mai mare, este nevoie să dublați sau chiar să triplați ingredientele menționate. Acum haideți să trecem la treabă!
Mod de preparare
- În primul și în primul rând, tot ce trebuie să facem pentru această rețetă este să luăm un bol de dimensiuni mai mari, chiar bolul mixerului automat, pe care
- În continuare, în 2 boluri separate vom sparge ouăle, pentru a separa gălbenușurile de albușuri, iar în acest caz vom folosi momentan doar gălbenușurile, peste care vom adăuga un praf de sare, iar cu ajutorul unui tel le vom bate bine de tot.
- Acum a venit momentul să luăm și o oală de dimensiuni mai mari în care vom fierbe laptele, în care adăugăm și esența de vanili, pentru moment.
- Separat, într-un bol de dimensiuni mai mari vom adăuga drojdia proaspătă, peste care vom adăuga o linguriță de zahăr granulat, dar și laptele pe care l-am încălzit puțin înainte. Amestecăm puțin, iar apoi lăsăm amestecul deoparte timp de aproximativ 5 minute pentru ca drojdia să se activeze.
- Acum ne vom ocupa și de portocale, pe care le vom spăla bine de tot și le vom rade coaja, pe care o vom așeza într-un bol de dimensiuni mai mici, iar ulterior coaja de portocală se va adăuga în bolul în care am pus făina și zahărul, peste care ulterior vom adăuga și gălbenușurile, dar și amestecul de drojdie cu lapte. De această dată, direct cu mixerul, vom amesteca toate ingredientele timp de aproximativ 30 de minute, până vom obține un aluat foarte pufos. Abia apoi vom adăuga peste aceste ingrediente și uleiul, mai amestecăm încă puțin timp iar apoi vom scoate aluatul din bolul de mixer. Din acest aluat vom forma o minge mare, pe care o vom așeza înapoi în bol, acoperim bolul cu o folie alimentară și îl lăsăm să crească timp de aproximativ o oră.
- În acest timp, ne vom ocupa de prepararea umpluturii pentru cozonac. Așadar, vom avea nevoie de un bol de dimensiuni mai mari în care vom adăuga nucile pe care le-am măcinat în prealabil, alături de zahărul granulat, pudra de cacao, praful de sare, dar și albușurile, iar în cazul în care dorim, putem adăuga și o esență de rom. Cu ajutorul unei spatule de această dată vom amesteca toate aceste ingrediente.
- Acum că și aluatul nostru este gata, dar și umplutura, ne mai rămâne doar să împărțim aluatul în 2 jumătăți cât se poate de egale, pentru ca din acesta să rezulte 2 cozonaci, pe care ulterior le vom întinde cu ajutorul unui sucitor, după ce am presărat puțină făină peste ele. Astfel, odată ce am întins aluatul, în mijlocul acestuia, după ce am împărțit și umplutura în 2 cantități cât se poate de egale, vom pune umpluturile peste bucățile de aluat, și cu ajutorul unei spatule o vom întinde cât mai bine cu putință. Odată ce am terminat de întins umplutura, vom rula fiecare bucată de aluat, pentru ca ulterior să o răsucim, rând pe rând, iar cozonacii rezultați să fie puși în 2 tăvi de cozonac, în care am așezat deja hârtie de copt. Acoperim tăvile cu folie alimentară și mai lăsăm cozonacul să crească timp de aproximativ 30 de minute.
- După acest interval de timp vom unge cozonacii cu un ou bătut, iar apoi introducem tăvile în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 160 °C, timp de aproximativ 10 minute, iar ulterior vom crește temperatura la 170 °C și mai lăsăm cozonacii să crească timp de aproximativ o oră.
- După acest interval de timp, vom scoate cozonacii din cuptor, ulterior și din tavă, iar rețeta de astăzi este gata de servit. Poftă bună!
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor.