Cozonac cu nucă și cacao. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun!

cozonac cu cacao si nuca

Cozonac cu nucă și cacao

Cozonacul cu nucă și cacao se poate prepara rapid, în doar câțiva pași. Încercați această rețetă simplă!

Urmând pașii de mai jos veți putea prepara o rețetă perfectă de cozonac cu nucă și cacao. În plus, dacă veți ține cont și de sfaturile oferite, cu

siguranță va ieși cel mai gustos cozonac cu nucă și cacao, preparat așa cum se cuvine.

 

Rețetă de Cozonac cu nucă și cacao 

Rețeta delicioasă, absolut minunata, se prepară în doar 9 pași simpli!

Timpul de pregătire pentru această rețetă este de o oră și 30 de minute

Citește și: 5 Rețete Ușoare și Delicioase pentru Cină pe Timp de Iarnă: Gătește cu Gust în Serile Reci

cozonac facut in casa
Cozonac cu nucă și cacao[Sursa foto: freepik]

Citește și: 11 motive pentru care ar trebui să mănânci dovlecel zilnic. Bucură-te de sănătate cu gust!

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Timp de preparare- o oră și 30 de minute

Timp total- 3 ore

Rețeta este pentru 6 persoane

retete pentru desert
Cozonac cu nucă și cacao[Sursa foto: freepik]

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

  • 1 kg și jumătate de făină
  • 300 g de zahăr granulat plus o linguriță
  • 7 gălbenușuri de ou
  • un praf de sare
  • 550 ml de lapte
  • o esență de vanilie
  • 45 g de drojdie proaspătă
  • 3 portocale
  • 150 ml de ulei

ingrediente pentru umplutură

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

  • 500 g de nuci
  • 7 linguri de zahăr granulat
  • 4 linguri de pudră de cacao
  • un praf de sare
  • 7 albușuri de ou
  • o esență de rom

Înainte de a începe prepararea acestuia, trebuie să menționăm că această cantitate de ingrediente este utilizată pentru aproximativ 6 persoane, motiv pentru care, dacă vă doriți să obțineți o cantitate mai mare, este nevoie să dublați sau chiar să triplați ingredientele menționate.

Acum haideți să trecem la treabă!

retete de prajituri de casa
Cozonac cu nucă și cacao[Sursa foto: freepik]

Mod de preparare

  1. În primul și în primul rând, tot ce trebuie să facem pentru această rețetă este să luăm un bol de dimensiuni mai mari, chiar bolul mixerului automat, pe care vom așeza o sită pentru a turna făina. Ulterior, vom da la o parte sita și vom adăuga și zahărul granulat peste făină.
  2. În continuare, în 2 boluri separate vom sparge ouăle, pentru a separa gălbenușurile de albușuri, iar în acest caz vom folosi momentan doar gălbenușurile, peste care vom adăuga un praf de sare, iar cu ajutorul unui tel le vom bate bine de tot.
  3. Acum a venit momentul să luăm și o oală de dimensiuni mai mari în care vom fierbe laptele, în care adăugăm și esența de vanili, pentru moment.
  4. Separat, într-un bol de dimensiuni mai mari vom adăuga drojdia proaspătă, peste care vom adăuga o linguriță de zahăr granulat, dar și laptele pe care l-am încălzit puțin înainte. Amestecăm puțin, iar apoi lăsăm amestecul deoparte timp de aproximativ 5 minute pentru ca drojdia să se activeze.
  5. Acum ne vom ocupa și de portocale, pe care le vom spăla bine de tot și le vom rade coaja, pe care o vom așeza într-un bol de dimensiuni mai mici, iar ulterior coaja de portocală se va adăuga în bolul în care am pus făina și zahărul, peste care ulterior vom adăuga și gălbenușurile, dar și amestecul de drojdie cu lapte. De această dată, direct cu mixerul, vom amesteca toate ingredientele timp de aproximativ 30 de minute, până vom obține un aluat foarte pufos. Abia apoi vom adăuga peste aceste ingrediente și uleiul, mai amestecăm încă puțin timp iar apoi vom scoate aluatul din bolul de mixer. Din acest aluat vom forma o minge mare, pe care o vom așeza înapoi în bol, acoperim bolul cu o folie alimentară și îl lăsăm să crească timp de aproximativ o oră.
  6. În acest timp, ne vom ocupa de prepararea umpluturii pentru cozonac. Așadar, vom avea nevoie de un bol de dimensiuni mai mari în care vom adăuga nucile pe care le-am măcinat în prealabil, alături de zahărul granulat, pudra de cacao, praful de sare, dar și albușurile, iar în cazul în care dorim, putem adăuga și o esență de rom. Cu ajutorul unei spatule de această dată vom amesteca toate aceste ingrediente.
  7. Acum că și aluatul nostru este gata, dar și umplutura, ne mai rămâne doar să împărțim aluatul în 2 jumătăți cât se poate de egale, pentru ca din acesta să rezulte 2 cozonaci, pe care ulterior le vom întinde cu ajutorul unui sucitor, după ce am presărat puțină făină peste ele. Astfel, odată ce am întins aluatul, în mijlocul acestuia, după ce am împărțit și umplutura în 2 cantități cât se poate de egale, vom pune umpluturile peste bucățile de aluat, și cu ajutorul unei spatule o vom întinde cât mai bine cu putință. Odată ce am terminat de întins umplutura, vom rula fiecare bucată de aluat, pentru ca ulterior să o răsucim, rând pe rând, iar cozonacii rezultați să fie puși în 2 tăvi de cozonac, în care am așezat deja hârtie de copt. Acoperim tăvile cu folie alimentară și mai lăsăm cozonacul să crească timp de aproximativ 30 de minute.
  8. După acest interval de timp vom unge cozonacii cu un ou bătut, iar apoi introducem tăvile în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 160 °C, timp de aproximativ 10 minute, iar ulterior vom crește temperatura la 170 °C și mai lăsăm cozonacii să crească timp de aproximativ o oră.
  9. După acest interval de timp, vom scoate cozonacii din cuptor, ulterior și din tavă, iar rețeta de astăzi este gata de servit. Poftă bună!

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor.

retete de gustare
Cozonac cu nucă și cacao[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

7 idei de aranjat masa de Crăciun, la modă în 2023. O glastră cu câteva flori va adăuga un plus spiritului de Crăciun!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies