Baclavaua este un desert incredibil de gustos, care poate fi preparat sub diverse forme. Cu toate că există sortimente cu fistic, ciocolată sau alte arome, baclavaua clasică, cea cu nucă, este preferata multora.
Descoperă în rândurile de mai jos cine a inventat acest desert atât de iubit în zilele noastre, dar și o rețetă ușor de preparat!
Citește și: Rețetă de Sarailie. Unul dintre cele mai îndrăgite preparate turcești
În ziua de astăzi, baclavaua este un desert des întâlnit în toate cofetăriile din lume, însă istoria ei este una foarte interesantă. Deși acum este foarte la îndemână să ne bucurăm de aroma delicioasă a baclavalei, în trecut acest desert era mai costisitor, fiind consumat doar la ocazii speciale. Baclavaua este un preparat specific oriental, care se bucură de o mare popularitate în special în Turcia. Cu toate că Istanbul este orașul cheie al acestui desert, poporul turc este într-o dispută cu cel elen, raportat la originile baclavalei.
În funcție de preferințe, baclavaua poate fi consumată atât rece, cât și la temperatura camerei. Iată o rețetă clasică a acestui desert minunat:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ingrediente:
- 16 foi subțiri de placintă
- 400 g miez de nucă măcinat
- 250 g unt (82% grasime)
Pentru sirop:
- 600 ml apă
- 500 g zahăr tos fin
- 1 lămâie mică (doar zeama)
Mod de preparare:
În primul rând, vom prepara siropul, deoarece acesta are nevoie de timp de răcire înainte să fie turnat peste baclava. Într-o cratiță adăugăm apa și zahărul și lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 15 minute, la foc mic. Este necesar ca zahărul să fie topit în totalitate, astfel încât siropul să fie foarte bine legat. După ce am stins focul, adăugăm zeama de la lămâie, iar apoi lăsăm siropul să se răcească la temperatura camerei.
Vor fi adăugate jumătate din cantitatea de foi, mai exact 8, care vor fi unse cu puțin unt fiecare. După ce am terminat întreg procesul de ungere și așezare, vom adăuga întreaga cantitate de nucă măcinată.
Este important ca nuca să fie extrem de fină.Peste stratul de nucă adăugăm, rând pe rând, celelalte 8 foi de plăcintă, ce vor fi și ele unse fiecare cu unt topit. După ce am ajuns la ultima foaie de plăcintă, mai adăugăm un strat de unt topit, iar apoi vom tăia baclavaua în bucățele mici.
Tava va fi introdusă în cuptorul preîncălzit la 180 °C. Lăsăm baclavaua să se coacă aproximativ 25 de minute, până se rumenește frumos, obținând o culoare splendidă si aurie. Imediat după ce am scos tava din cuptor, turnăm siropul rece peste baclavaua care este încă fierbinte. Este important să distribuim corect cantitatea de sirop, pentru ca desertul să fie însiropat corespunzător. La final, pentru un aspect apetisant, se poate adăuga pe fiecare cubuleț puțină nucă măcinată sau fistic măcinat. Lăsăm desertul să se răcească la temperatura camerei, după care îl acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm la frigider până a doua zi. Poftă bună!
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor.