Așa cum a promis, Gabriela Cristea a dezvăluit rețeta de dulceața de portocale, perfectă în foarte multe combinații.
Gabriela Cristea reușește de fiecare dată să îi dea pe spate pe toți cei care îi urmăresc rețetele, așa că de această dată a venit cu rețeta pentru dulceața de portocale, un tip de dulceață care merge foarte bine în multe combinații și este delicioasă.
„Începem să curățăm portocalele, dar doar partea portocalie.” Cum sunt curățate portocalele pentru dulceață
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În momentul în care vă apucați de curățat portocalele, trebuie să aveți grijă să îndepărtați coaja doar de partea portocalie, pe care o veți folosi măcinată, pentru aromă.
„Vom face ceva cu care să îi dați pe spate pe musafirii voștri. Dulceață de portocale. Dulceață care merge pe pâine, în prăjituri, cu fois gras și mi-a mai spus cineva că merge dulceața asta și cu brânzeturi. Așa este. Avem nevoie de fix patru ingrediente: portocale cu coajă netratată sau curățată cum trebuie, zahăr și o păstaie de vanilie. Plus foarte multă răbdare. După ce am spălat bine portocalele, începem să curățăm portocalele, dar doar partea portocalie. Am mers pe varianta de 2 kg de portocale, iar la final rămâne cam un kg. Avem cojile de portocale cu cât mai puțin alb am putut eu curăța. Acum curățăm portocalele, toată partea albă, până ajungem la pulpă. Cu un cuțit foarte bine ascuțit tăiem unde e alb și scoatem doar pulpa de portocală. Am toate ingredientele pregătite. Din pulpă avem 700 gr de portocală, ceea ce vom pune 300 de gr de zahăr, pentru că nu trebuie să fie nici foarte dulce. Mai avem de aromatizat zahărul. Punem cojile de portocale într-un măcinător, punem zahărul, iar zahărul aromatizat este gata. Peste pulpa de portocale punem această compoziție și punem o păstaie de vanilie întreagă deasupra, apoi punem la fiert.”, a povestit Gabriela Cristea.
Cum trebuie fiartă dulceața de portocale
Dulceața de portocale are nevoie de 3-4 fierberi, a câte 5-7 minute, între care se lasă la odihnit timp de o oră, cu o cârpă umedă deasupra. Se repetă acest procedeu până dulceața capătă consistența unui jeleu.
„Dacă nu există suficientă apă, mai puteți adăuga. Portocalele mele au fost foarte zemoase. Le lăsăm să fiarbă 5-7 minute, apoi o opresc. Îi voi da 3-4 fierberi. Între fierberi o lăsăm să se odihnească cu o cârpă uda deasupra, să nu prindă crustă. Va sta la odihnit aproximativ o oră, apoi o punem, din nou, la fiert. După ce începe să fiarbă, o lăsăm 5-7 minute, apoi o lăsăm la odihnit. Vom face asta până capătă consistența dorită de noi, de 3-4 ori. Dulceața este gata în momentul în care dăm cu lingura în două, iar dulceața nu se mai strânge, rămâne pe o parte și pe alta. Borcanele le-am băgat puțin la cuptor. Sunt călduțe. Nu puneți dulceața fierbinte în borcan că riscați să se spargă borcanele. Este un produs foarte, foarte bun. Pentru că vreau să le păstrez mai multă vreme, le mai țin 10 minute în cuptor.”, a mai povestit Gabriela Cristea.