Pentru un corp și o minte sănătoasă, ai nevoie de o alimentație cât mai echilibrată. Proteinele sunt vitale pentru o dietă plină de nutrienți și pentru a ne bucura de un organism sănătos, este important să le consumăm.
Pentru un corp și o minte sănătoasă, ai nevoie de o alimentație cât mai echilibrată. Proteinele sunt vitale pentru o dietă plină de nutrienți și pentru a ne bucura de un organism sănătos, este important să le consumăm.
Descoperă în rândurile de mai jos care sunt alimentele bogate în proteine, ce beneficii au acestea, dar și cum poți să îți calculezi necesarul zilnic de proteine.
Ce beneficii au proteinele pentru femei
Citește și: Cum să nu fii obosită dimineața. 8 lucruri de care sa ții cont
Citește și: 30 de alimente de inclus în dieta ta pentru o piele strălucitoare
Exisă numeroase avantaje de care te bucuri atunci când mănânci proteine. Unul dintre acestea este faptul că proteinele cresc masa musculară, fiind un motor ce te ajută să îți dezvolți armonios musculatura, mai ales dacă faci sport.
Ce alimente conțin proteine
Proteinele sunt un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului. Acestea sunt de două tipuri: animală și vegetală. Așadar, nu doar carnea și produsele lactate conțin proteine, ceea ce reprezintă veste bună și pentru vegetarieni.
Animale
Proteinele din animale au cel mai mare aport de proteine și este important să le introducem în alimentația de zi cu zi.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Carnea de pasăre
Fie că vorbim de carne de pui, curcan, sau rață, aceasta reprezintă o proteină excelentă. De altfel, carnea are cele mai multe proteine, însă este important să fim atenți la cantitate și la modul de preparare a acesteia.
Carnea de vită, porc sau oaie
Și aceste tipuri de carne reprezintă surse bogate în proteine, însă este vital să fim atenți la cantitatea de grăsime și să alegem, pe cât se poate, să consumăm carne ceva mai slabă.
Carnea de pește și fructele de mare
Este important ca în alimentație să înlocuim uneori și carnea cu peștele, fiindcă acest preparat are numeroase vitamine și minerale, dar și reprezintă o sursă foarte sănătoasă de proteine.
Produse lactate
Fie că vorbim de lapte, unt, ouă, brânză sau iaurt, aceste produse sunt bogate în proteine și esențiale pentru organism. Totuși, dacă vrei să te bucuri de o cantitate mai mare de proteine, este bine să știi că existe anumite sortimente ce au o cantitate mai mare de proteine, precum iaurtul grecesc sau brânza de tip cottage.
Vegetale
Nu doar produsele de origine animală sunt bogate în proteine, ci și unele de origine vegetală
Legumele
Există câteva legume pe care le poți consuma dacă vrei să te bucuri de proteine, precum: fasole, năut, linte, mazăre.
Nuci
Fie că vorbim de alune de pădure, migdale, nuci sau caju, acestea reprezintă surse sănătoase de proteine, pe care le poți consuma pe post de snack între mese.
Soia
Produsele pe bază de soia sunt adesea incluse în dietele vegetariene, datorită aportului de proteină.
Cereale
Grâul și ovăzul sunt de asemenea surse vegetale de proteine. Le poți introduce în dieta ta de zi cu zi, în prima parte a zilei, la micul dejun.
Cum îți calculezi necesarul zilnic de proteine
Fiecare organism este diferit și deci, fiecare are nevoi diferite. Necesarul zilnic de proteine se calculează în funcție de greutatea fiecărui individ. Recomandarea generală este de minim 0,8 g de proteine/ kg corp/ zi și între 10-35% din caloriile zilnice. Spre exemplu, o persoană care cântărește 75 de kilograme trebuie să mănânce aproximativ 60 de grame de proteine pe zi. Mai mult, este important de știut că atunci când avem o viață activă și practicăm orice fel de sport, corpul nostru are nevoie de mai multă proteină în alimentație.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.