Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024

Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024
Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre Lăsata Secului!

În 2024, Postul Paștelui începe pe data de 18 martie și se desfășoară pe parcursul a 48 de zile. În această perioadă, credincioșii nu consumă produse din carne, ouă sau lactate. De asemenea, oamenii trebuie să acorde mai multă atenție momentelor de rugăciune și curățenie sufletească. Află din rândurile următoare ce se poate mânca de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024!

Pe 17 martie sărbătorim Lăsata Secului pentru postul Paștelui

Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024[Sursa foto: freepik]

Lăsata Secului reprezintă o sărbătoare în care oamenii pot mânca de dulce pentru ultima oară, pentru că următoarea zi va începe unul dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Paștelui. De asemenea, această sărbătoare marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi. În data de 17 martie, creștinii ortodocși respectă câteva tradiții şi obiceiuri pentru a le merge bine tot restul anului.

Citește și: Am intrat în Săptămâna Albă 2024. Ce se face înainte de postul Paștelui

De Lăsata Secului se mănâncă plăcintă cu brânză dulce

Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024[Sursa foto: freepik]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Astfel, în ziua de Lăsatul Secului românii se strâng la masă alături de persoanele dragi din viața lor pentru a savura diverse preparate pe bază de lapte și ouă.

Printre cele mai populare alegeri culinare sunt plăcinta cu brânză dulce sau sărată, paste, pandișpan, eclere, clătite, gofre, mămăligă cu brânză și smântână și bulz. De asemenea, oamenii pot opta și pentru fructe și legume. Persoanele care nu consumă carne își pot lua proteinele din soia, avocado, spanac, mazăre, cartofi, năut, fasole și linte.

Citește și: Cine nu poate fi naș de botez sau cununie și care este explicația

Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024[Sursa foto: freepik]

Finii își vizitează nașii

Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024[Sursa foto: freepik]

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Conform tradiției Lăsării Secului, finii își vizitează în această zi nașii, pentru a le duce cadouri. Darurile pot varia în funcție de preferințele și bugetul finilor, cele mai populare fiind obiectele cu semnificație simbolică, mai precis o ramă foto, cadouri personalizate care să reflecte interesele sau personalitatea nașilor. Cu toate astea, finii pot opta pentru cadouri practice, adică un set de produse de îngrijire personală, pahare sau lenjerie de pat.

Alte tradiții de Lăsatul Secului

Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024[Sursa foto: freepik]

Ziua de 17 martie vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri, pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. 

  • Prima tradiție de Lăsata Secului, pe data de 17 martie, este cea în care oamenii se strâng la masă alături de familie pentru a petrece această sărbătoare cu preparate delicioase și bine alese.
  • În anumite zone, pregătirile pentru Lăsatul Secului încep de sâmbătă. Mai exact, se fac parastase şi se dau tot felul de bucate de pomană. Se pregătesc bunătăți, se coace pâinea, apoi se fac plăcinţele cu mălai în frunze de varză, tăiţei cu nucă sau cu mac, cât și poame coapte.

  • În ziua de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, este indicat ca finii să meargă la nași cu plocon, mai precis o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. De altfel, finii trebuie să își ceară scuze de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut de-a lungul timpului, iar după ce se împacă, se întinde masa şi se mănâncă plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.
  • În zona Bărăganului, un vechi obicei este acela în care creștinii strâng toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi le aruncă afară spre răsărit. De asemenea, aceștia trebuie să spună „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate şi de la holdele mele oprite”.
  • O altă tradiție este ca cei mici să prindă o bucată de halviță cu gura, deoarece se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește ca recompensă. Majoritatea copiilor care respectă tradiția ajung să se murdărească din plin pe față și pe haine.


Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cine nu poate fi naș de botez sau cununie și care este explicația

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies