In unele momente, în ciuda faptului că poate suntem la începutul relației, observăm faptul că sentimentele încep ușor ușor să dispară. Insă știați de ce se întâmplă acest lucru?
Aflați din rândurile următoare, care sunt motivele psihologice pentru care sentimentele de iubire pot dispărea prea ușor.
Așteptări nerealiste
Un prim motiv pentru care sentimentele noastre trec mai ușor decât ar trebui este reprezentat de faptul că ne formăm anumite așteptări care sunt nerealiste. Este cunoscut deja faptul că din societate primim tot felul de noțiuni romantice în ceea ce privește iubirea, ceea ce înseamnă că noi ne așteptăm să primim un anumit lucru de la partener.
Citește și: 8 semne care îți arată că ești pe locul doi într-o relație
Citește și: 10 semne subtile și frumoase care îți arată că ești îndrăgostită nebunește
Lipsa conexiunii emoționale
Un alt aspect de luat în seamă în ceea ce privește dispariția rapidă a sentimentelor este reprezentat de lipsa conexiunii emoționale. În ciuda faptului că unele persoane se pot baza doar pe atracția fizică atunci când vine vorba despre o relație sau despre interesele comune pe care le au, nu ar trebui să scoatem din ecuație și conexiunea emoțională.
O relație va avea întotdeauna nevoie de încredere și înțelegere pentru un cuplu de lungă durată, însă în momentul în care începi să îți pierzi interesul, poate să fie un semn al faptului că, conexiunea emoțională dintre voi lipsește.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Frica de intimitate și vulnerabilitate
De luat în calcul este și faptul că în momentul în care simți că îți pierzi interesul pentru partener, poate să existe acolo și o frică de vulnerabilitate sau chiar de intimitate. Este foarte important ca într-o relație să te deschizi și să îi permiți partenerului să te cunoască cu adevărat, însă cu toate acestea în unele cazuri poate apărea frica de respingere sau de suferință. Automat în momentul în care vei începe să construiești ziduri în jurul tău, vei împiedica orice dezvoltare a conexiunii dintre voi, însă dacă vei învăța treptat cum să abordezi aceste temeri, poți învăța și
Lipsa de comunicare
Comunicarea este un alt aspect extrem de important într-o relație, însă în momentul în care aceasta nu există, din start poate să ducă la lipsa sentimentelor. De aici și până la a pornit nenumărate neînțelegeri, resentimente și multe alte astfel de aspecte negative într-o relație, este doar un pas.
Valori și obiective incompatibile
Așa cum am menționat mai devreme, este extrem de important să găsiți anumite interese comune între voi, pentru ca relația să funcționeze.
Cu toate acestea, în momentul în care valorile și obiectivele pe care le aveți separat, nu le aveți și împreună, din start intervine o problemă, care vă poate determina să aveți o lipsă a sentimentelor. În momentul în care relația progresează, deși poate că nu ați acordat îndeajuns de multă atenție acestui factor încă de la început, poate deveni din ce în ce mai evident pe parcurs.Lipsa creșterii personale
In ciuda faptului că vă aflați într-o relație și vă doriți să creșteți împreună, ar trebui să vă asigurați că nu vă pierdeți nici dezvoltarea personală. Acest aspect este extrem de esențial în orice relație, iar în momentul în care ajungem să stagnăm și nu reușim să evoluăm pe cont propriu, acest aspect ne poate afecta chiar și capacitatea de a iubi partenerul și de a înainta mai departe cu relația pe care o avem. Este foarte greșit să cădem într-o rutină și să ne mulțumim cu ceea ce avem, iar de aceea este esențial să ne urmărim în continuare interesele personale și să ne stabilim anumite obiective zilnic.
Traume din trecut
Este cunoscut deja faptul că nu toate relațiile funcționează așa cum ne dorim, iar de aici și până la a lua un bagaj de traume din trecut în relația actuală, este extrem de simplu. În momentul în care avem anumite traume din trecut pe care nu am reușit să le rezolvăm și un bagaj emoțional extrem de semnificativ, acesta ne poate afecta și relația viitoare. Se pot crea anumite bariere subconștiente, care ulterior ne vor împiedica să ne deschidem așa cum ar trebui în fața partenerului și să avem încrederea necesară în acesta. Ar trebui totuși să căutăm sfatul unui specialist sau să începem să ne implicăm în diverse activități care să ne ajute să scăpăm de aceste traume.
Lipsa de compatibilitate
In ciuda faptului că poate acest motiv este des întâlnit și deja poate să fie văzut ca o scuză de a ieși dintr-o relație, chiar există lipsa de compatibilitate între 2 parteneri. Astfel, în ciuda faptului că ne-am dorit foarte mult ca relația respectivă să funcționeze, există anumite aspecte importante care lipsesc și nu este automat din ce în ce mai greu să menținem dragostea pe termen lung. Indiferent că este vorba despre anumite valori comune, interese, stiluri de comunicare sau obiective, este extrem de important să existe câteva puncte comune, pentru a exista o adevărată compatibilitate.
Neglijarea iubirii de sine și a îngrijirii de sine
Nu în ultimul rând, exact așa cum nu ar trebui să ne ignorăm nici dezvoltarea personală în afara relației, nu ar trebui să neglijăm nici iubirea de sine, dar și îngrijirea față de propria persoană. Astfel, de cele mai multe ori sentimentele noastre pot dispărea treptat, tocmai din cauza faptului că este neglijată propria noastră bunăstare, avem tendința să căutăm întotdeauna validarea partenerului, iar împlinirea noastră constă doar în relația pe care o avem. Cu toate acestea, pentru o relație cu adevărat sănătoasă, este foarte important să ne acordăm timp și propriei persoane, dar și a intereselor pe care le avem.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil.