Fertilizarea in vitro vs. inseminarea intrauterină

Fertilizarea in vitro vs. inseminarea intrauterină
Fertilizarea in vitro vs. inseminarea intrauterină

Atât fertilizarea in vitro, cât și inseminarea intrauterină sunt metode de reproducere asistată utilizate pentru a ajuta cuplurile să obțină o sarcină. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între cele două proceduri, de la ce presupune fiecare dintre ele până la posibilele indicații. Mai multe informații despre aceste diferențe vei descoperi în rândurile de mai jos.

Ce înseamnă fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnică avansată de reproducere asistată, concepută pentru a ajuta cuplurile care întâmpină dificultăți în conceperea unui copil. Această procedură implică recoltarea ovocitelor prin puncție ovariană și fecundarea lor cu spermatozoizi într-un laborator. După fecundare, embrionii sunt incubați pentru 2-5 zile, timp în care se dezvoltă și cresc. Ulterior, embrionii de cea mai bună calitate sunt selectați și transferați în uterul femeii cu speranța că aceștia se vor implanta și vor duce la o sarcină reușită.

Succesul procedurii de FIV depinde de o serie de factori individuali, inclusiv vârsta, starea de sănătate a femeii, cauzele infertilității și calitatea spermei. În anumite cazuri, poate fi necesar să se efectueze 3-4 cicluri de tratament pentru a obține o sarcină.

Când se recomandă fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro (FIV) este recomandată în principal în acele cazuri în care alte tratamente pentru infertilitate nu au avut succes sau când există anumite probleme de sănătate specifice.

Poate fi indicată, de exemplu, atunci când există o obstrucție sau o afectare bilaterală a trompelor uterine, când există un diagnostic de endometrioză ori când se dorește sau este necesară utilizarea de ovocite donate. Infertilitatea masculină și infertilitatea de cauză neexplicată reprezintă alte posibile indicații pentru fertilizarea in vitro.

Decizia de a recurge la FIV trebuie luată în urma unei discuții detaliate cu un medic specialist, care poate evalua în mod corect atât problemele de sănătate, cât și șansele de succes ale procedurii.

Ce înseamnă inseminare intrauterină?

Inseminarea intrauterină este o metodă naturală de obținere a unei sarcini, una ce presupune injectarea spermei spălate direct în uter cu ajutorul unui cateter. Scopul principal al acestei proceduri este de a crește șansele cuplurilor de a concepe, reducând distanța pe care spermatozoizii ar trebui să o parcurgă prin aparatul reproducător pentru a ajunge la ovul și timpul necesar pentru această călătorie.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Procedura de inseminare se efectuează în perioada în care femeia se află la ovulație, când există cele mai mari șanse de a se obține o sarcină. Dacă este necesar, se pot administra hormoni pentru a declanșa ovulația ori a pentru a ajuta ovocitele să ajungă la maturitate.

Când este indicată inseminarea intrauterină?

Inseminarea intrauterină este o opțiune de tratament pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea de cauze variate. Această metodă este recomandată în cazul infertilității inexplicabile, al endometriozei ușoare sau al disfuncției ovulatorii, care poate fi tratată prin stimularea ovariană. De asemenea, această procedură poate fi luată în considerare în cazul unui mucus cervical ostil ori când există anumite probleme sexuale care nu afectează producția de spermă.

O altă posibilă indicație pentru inseminarea intrauterină este necesitatea de a folosi spermă de la un donator, ca atunci când partenerul are azoospermie (nu poate produce spermatozoizi) ori este purtător al unei boli ereditare.

Ca și în cazul fertilizării in vitro, succesul procedurii nu este garantat. Pot fi necesare mai multe încercări sau chiar să se treacă la alte metode de tratament.

De asemenea, există și situații în care nu este indicată inseminarea intrauterină (ex: vârsta peste 37 de ani a femeii, obstrucția trompelor uterine, endometrioza severă etc.).

Alegerea metodei potrivite depinde de o serie de factori, inclusiv de cauza infertilității, vârsta femeii, calitatea spermei sau preferințele persoanele. Dacă vrei să iei o decizie informată, discută cu un specialist în reproducere umană asistată. Acesta îți poate oferi toate informațiile necesare pentru a lua decizia potrivită.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au un caracter general și nu pot înlocui consultul de specialitate!

Surse:

https://www.medlife.ro/fiv

https://www.medlife.ro/articole-medicale/inseminare-artificiala-recomandari-procedura



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies