Anovulația: ce este și ce complicații poate avea

Anovulația: ce este și ce complicații poate avea
Anovulația: ce este și ce complicații poate avea

Anovulația poate afecta semnificativ viața unei femei. Nu doar pentru că este o cauză frecventă a infertilității feminine, ci și pentru că poate avea și diverse alte consecințe negative asupra sănătății generale. Mai multe despre anovulație și efectele sale poți afla mai jos.

Ce este anovulația și care sunt cauzele acesteia?

Acest termen este folosit pentru a descrie absența ovulației, adică a acelui proces de eliberare a ovulului din ovar ce are loc, de obicei, la aproximativ mijlocul ciclului menstrual. În lipsa ovulației, nu este posibilă obținerea în mod natural a unei sarcini.

Cauzele anovulației sunt multiple și variate, de la dezechilibre hormonale la tulburări ale glandei tiroide. Cel mai adesea, când se vorbește despre anovulație și cauzele sale, sunt menționate dezechilibrele hormonale. Astfel de dezechilibe pot preveni maturarea și eliberarea ovulului și pot fi cauzate de niveluri anormale ale hormonilor FSH și LH, insuficiență luteală și niveluri ridicate ale prolactinei. Sindromul ovarului polichistic (SOP), obezitatea, subponderabilitatea, stresul, exercițiile fizice intense, tulburările de alimentație, insuficiența ovariană prematură, anumite medicamente și tratamente, precum și tulburările hipofizare sunt, de asemenea, incluse pe lista posibilelor cauze ale anovulației.

Ca factori de risc pentru anovulație pot fi menționați: apropierea de menopauză, istoricul familial, expunerea la toxine, ciclul menstrual neregulat, fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta nesănătoasă, precum și anumite afecțiuni și intervenții chirurgicale.

Care sunt semnele anovulației?

Nu se poate vorbi neapărat de simptome specifice, clare, ale anovulației. Există însă anumite semne ce pot sugera că o femeie nu ovulează regulat. Menstruația neregulată sau absența acesteia, sângerările menstruale mai abundente sau mai reduse decât de obicei,lipsa semnelor tipice de ovulație (ex: modificări în consistența mucusului cervical sau dureri abdominale ușoare de o parte) sau lipsa unei creșteri clare în temperatura bazală a corpului se numără printre acestea.

Este important de reținut că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni medicale. Dacă te confrunți cu oricare dintre ele, este recomandat să consulți un medic pentru diagnostic și tratament adecvat!

Diagnosticul de anovulație se stabilește, de obicei, pe baza istoricului medical al pacientei, rezultatelor examinării fizice și rezultatelor anumitor teste și investigații. Se pot face, de exemplu, teste hormonale pentru determinarea nivelului unor hormoni precum FSH (hormonul foliculostimulant), LH (hormonul luteinizant), estrogenul, progesteronul, prolactina, hormonii tiroidieni sau androgeni. Determinarea testosteronului poate fi, de asemenea, recomandată.

Monitorizarea temperaturii bazale a corpului și ecografia transvaginală sunt și ele folosite în diagnosticarea anovulației, ca și testul cu mucus cervical sau biopsia endometrială.

Ce probleme poate cauza anovulația?

Anovulația este o cauză majoră de infertilitate (fără ovulație, după cum menționam mai sus, nu este posibilă obținerea unei sarcini) și poate duce la menstruație neregulată. Mai poate duce și la hiperplazie endometrială (îngroșarea mucoasei uterine), o afecțiune ce apare pe fondul scăderii nivelului de progesteron din organism și care, la rândul său, crește riscul de cancer endometrial, în special când nu este tratată.

Alte complicații ale anovulației includ: creșterea în greutate, acnee, pilozitatea excesivă în zone în care părul apare doar la bărbați (hirsutism), subțierea părului pe scalp și alte semne și simptome asociate cu dezechilibrele hormonale. În plus, în cazurile de anovulație cronică, în special cele cu insuficiență ovariană prematură, există un risc crescut de osteoporoză din cauza scăderii nivelurilor de estrogen.

Lipsa ovulației poate duce la infertilitate, dezechilibre hormonale și la alte complicații și probleme de sănătate. Este însă o afecțiune tratabilă, fiind disponibile mai multe opțiuni de tratament, în funcție de cauza identificată și de dorințele pacientei.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au rol informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă sfatul unui medic. Pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament individualizat, adaptat nevoilor tale specifice, programează-te la o consultație!

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/anovulatie-cronica-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/testosteron



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cum să atragi bani în viața ta, în funcție de zodie

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”

Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale

Cum pregătește Gabriela Cristea limoncello și care sunt pașii pe care îi urmează până siropul este gata. “Puteți să puneți și o păstaie de vanilie”

Bianca a pus stop! Ce decizie a luat în privința lui Patrick după ce a izbucnit în lacrimi: „Gata”

VIDEO Liam Payne a murit! Celebrul cântăreț a căzut de la etajul al treilea al unui hotel din Buenos Aires


Cookies