Află din rândurile următoare care sunt alimentele ce te balonează și ce trebuie să faci ca să eviți această senzație.
Senzația de balonare nu este cu siguranță una plăcută, iar din păcate, aceasta apare în cele mai nepotrivite momente. Această senzație apare în special atunci când există o cantitate mare de gaze și lichid în corpul nostru, fiind în strânsă legătură cu alimentația. De aceea, alimentele pe care noi le consumăm au o influență directă asupra senzației de balonare. Descoperă din rândurile următoare care sunt alimentele ce au efect de balonare asupra corpului și cum să previi această senzație.
Alimente procesate
Citește și: Trucuri simple care te scapă de balonare. “Flora e dată peste cap”
Alimentele procesate, deși sunt rapid de introduc în cadrul unei mese atunci când vrei ceva rapid și gustos, au efecte negative asupra organismului nostru, provocând senzația de balonare.
Alimentele care conțin carbohidrați
Oricât de mult ne-am dori, nu putem să eliminăm definitiv carbohidrații din alimentația noastră, însă este important să limităm consumul astfel încât acest lucru să nu ne afecteze sănătatea.
Pastele, covrigii, cerealele și orezul sunt alimente care conțin o cantitate mare de carbohidrați. Acestea stochează o cantitate mare de apă în corp, ceea ce provoacă senzația de balonare. În schimbul acestor alimente, este important să consumăm proteine slabe, cum ar fi pieptul de pui sau somonul.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Legume crucifere
Din categoria legumelor crucifere fac parte varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, kale și gulia. Conform Healthline, ceste legume sunt foarte hrănitoare, conținând mulți nutrienți esențiali, cum ar fi fibre, vitamina C, vitamina K, fier și potasiu. Cu toate acestea, conțin și FODMAP, așa că pot provoca balonare la unele persoane.
Înlocuitori de zahăr
Zahărul este un aliment nociv, pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl excludă, datorită efectelor inflamatoare pe care le are asupra organismului. Cu toate acestea, multe persoane au apelat la înlocuitori de zahăr, cum ar fi manitolul, maltitolul și sorbitolul. Conform National Library of Medicine, îndulcitorii artificiali sunt asociați cu simptome gastrointestinale, printre care și balonarea.
Băuturile carbogazoase
Băuturile carbogazoase, cum ar fi apa minerală sau sucurile acidulate, pot provoca, de asemenea, balonare excesivă. În schimb, pentru a diminua acest efect, puteți deschide sticla cu câteva ore înainte să consumați băutura, astfel încât să elibereze gazele. De asemenea, adăugarea de gheață poate reduce efectul pe care acestea îl au asupra senzației de balonare.
Leguminoasele
În categoria alimentelor care provoacă senzația de balonare intră și leguminoasele. Acestea sunt fasolea, mazărea și lintea, care sunt mai greu de digerat și facilitează reținerea apei în organism. Acest lucru nu înseamnă că nu te poți bucura în continuare de proprietățile pe care aceste alimente le au. În timp, organismul nostru se obișnuiesc cu ele și astfel senzația de balonare este din ce în ce mai puțin sesizabilă. De asemenea, în cazul fasolei sau a lintei, poți să apelezi la tehnica de înmuiere peste noapte, care reduce efectul de balonarea. Mazărea, de asemenea, se poate cumpăra prefiartă, iar porțiile pot fi diminuate, astfel încât să nu îți faci griji de posibila apariție a senzației de balonare.
Cum să previi senzația de balonare
Pe lângă sfaturile menționate anterior, poți să previi apariția senzației de balonare prin consumul unor alimente care reduc senzația de balonare. Printre acestea se numără legumele fierte, usturoiul, pepenele verde, citricele, ananasul, iaurtul, dar și consumul regulat de apă și ceai, care contribuie la eliminarea excesului de sare din corp.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.