Cât timp se fierbe magiunul de prune. Trucul gospodinelor pentru un gust perfect

magiun de prune
magiun de prune

Încă de odinioară, magiunul este nelipsit din casa românilor, datorită gustului incredibil. Află din acest articol cum se face cel mai bun magiun de prune, dar și cât timp se fierbe.

Magiunul de prune este unul dintre acele preparate tradiționale care ne amintesc de copilărie și de bunătățile pe care le pregăteau bunicile noastre. Pentru a obține un rezultat optim, trebuie să te înhami cu timp și răbdare, dar rezultatul este un deliciu natural, fără conservanți și plin de savoare. Descoperă în rândurile de mai jos cât timp se fierbe magiunul de prune, dar și alte trucuri pentru a avea cămara plină de bunătăți!

Cât timp se fierbe magiunul de prune

Citește și: Plăcintă cu cireșe. Un final dulce și memorabil al unei seri speciale!

magiun de prune reteta
magiun de prune reteta[Sursa foto: freepik]

Citește și: Tort cu pișcoturi și fructe proaspete. Un tort sofisticat și elegant, perfect pentru masa de dulciuri!

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Magiunul, gemul și dulceața sunt la fel de bune, însă modul de preparare și textura sunt total diferite. Magiunul este o pastă fină, obținută de ce cele mai multe ori din prune complet coapte. Gustul este unul rafinat, dulce-acrișor, ce provine din fructele complet coapte. De cele mai multe ori, gospodinele moștenesc rețeta de gem, dulceață sau magiun de la mama sau bunica lor. În funcție de preferințe, rețetele pot să difere.

În mod obișnuit, magiunul de prune se fierbe timp de 4-5 ore. Acest interval poate varia ușor în funcție de cantitatea de prune utilizate și de consistența dorită. Prunele trebuie să fie bine coapte și fără defecte, iar timpul de fierbere trebuie să permită evaporarea apei și transformarea fructelor într-o pastă groasă și omogenă. Este important să fierbi magiunul la foc mic, amestecând frecvent pentru a preveni lipirea și arderea.

Cum îți dai seama când se face magiunul

cat timp se fierbe magiunul de prune
cat timp se fierbe magiunul de prune[Sursa foto: freepik]

Pentru ca magiunul de prune să aibă o consistență perfectă, trebuie să ai îndemânarea necesară, pentru a îți da seama când este gata preparatul. Cei mai buni bucătari știu să recunoască unele semne clare, care indică faptul că magiunul de prune este suficient de fiert. În primul rând, este vorba de consistență. Magiunul trebuie să aibă o textură groasă și să rămână pe lingură, fără a curge.

Poți testa cu ajutorul unei linguri. Dacă picură încet și nu este prea lichid, este un semn bun că este gata. De asemenea, pe măsură ce fierbe, magiunul își schimbă culoarea dintr-un violet deschis într-un maro închis, semn că prunele s-au caramelizat suficient. Este foarte important să guști magiunul, înainte să ajungi la procesul de finalizare. Trebuie să te asiguri că magiunul tău are aroma dulce-acrișoară, specifică prunelor coapte. Dacă gustul este prea apos sau prea acru, mai trebuie lăsat pe foc.
Un vechi truc pentru a îți da seama dacă magiunul este gata este acela de a pune o linguriță de magiun pe o farfurie rece, până ce acesta se răcește. În cazul în care se încheagă bine și nu curge, magiunul este gata și bun de servit.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Trucuri pentru a obține cel mai bun magiun de prune

reteta magiun de prune
reteta magiun de prune[Sursa foto: freepik]

Pentru a obține cel mai bun magiun de prune, gospodinele cu experiență au diverse trucuri la care apelează. În primul rând, trebuie să știi să alegi prunele potrivite pentru fierbere. Acestea trebuie să fie bine coapte și dulci, de preferat din soiuri tradiționale românești. De asemenea, alege fructe intact e, fără pete sau lovituri. Dacă prunele nu sunt suficient de dulci, poți adăuga puțin zahăr, dar ai grijă să nu exagerezi. Magiunul tradițional nu necesită mult zahăr, deoarece dulceața naturală a prunelor este suficientă. Pentru un plus de savoare, unele gospodine adaugă la magiunul de prune un vârf de scorțișoară. Fierberea este cea mai importantă atunci când prepari magiun de prune. Așadar, asigură-te că fierbi la foc mic și că amesteci constant. Un foc prea mare poate arde magiunul și îi poate da un gust amar.Nu doar modul în care gătești magiunul este important, ci și cel în care păstrezi acest preparat. Magiunul se păstrează cel mai bine în borcane sterilizate, închise ermetic. După ce ai umplut borcanele, pune-le cu capacul în jos pentru a crea un vid și lasă-le să se răcească.

 



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Creme brulee, desertul cunoscut și ca cremă de zahăr ars. Transformă fiecare moment într-o ocazie de neuitat!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies