Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 metode simple

ajuta copiii sa fie mai organizati
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple

Abilitățile de organizare sunt extrem de importante, chiar și pentru cei mici. Însă știai cum îi poți obișnui mai ușor cu acestea?

Află din rândurile următoare, care sunt doar câteva dintre modalitățile pe care le poți pune în aplicare, în calitate de părinte, pentru ca cei mici să fie mult mai organizați, în ceea ce privește curățenia casei.

 

1. Dă un exemplu bun

Copiii își iau adesea exemplu de la părinți, așa că este esențial să fii un model de ordine și responsabilitate pentru ei.

Arată-le cum să faci curățenie după tine, cum să păstrezi lucrurile organizate și cum să fii mândru de casa ta. Atunci când te văd dedicându-te acestor activități, vor înțelege că este important să își mențină propriul spațiu curat și ordonat. Astfel, prin imitare și observare, vor învăța în mod natural să fie organizați și să prețuiască un mediu ordonat.

2. Învață-i să strângă după ei

De îndată ce încep să înțeleagă, învață-i să-și strângă lucrurile după ce le folosesc. Arată-le că, de fiecare dată când scot o jucărie nouă, ar trebui să o pună pe cea veche la loc. Așa vor învăța să termine ce au început înainte de a începe ceva nou.

Citește și: Gabriela Cristea l-a lăsat pe Tavi Clonda acasă și a plecat cu fetele în oraș! Ce sentimente au încercat-o pe vedetă: „Nu mai înțeleg cum să ies fără soțul meu. Am așa un soi de anxietate.”

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

familie cu copii sub 5 ani
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce psalmi să citeşti pentru căsătorie. Sunt cele mai puternice rugăciuni pentru a-ți găsi jumătatea

3. Învață-i că totul are locul lui

Arată-le copiilor că fiecare obiect din camera lor  are un loc bine definit, explicându-le într-un mod simplu și accesibil. Poți să le spui că fiecare obiect are „casa” lui și să folosești exemple concrete pentru a-i ajuta să înțeleagă.

De exemplu, explică-le că „creioanele locuiesc aici” și că „le place să se întoarcă acasă” după ce au fost folosite pentru colorat. Astfel, prin aceste explicații jucăușe și vizuale, îi vei ajuta să înțeleagă importanța de a pune lucrurile la locul lor și să dezvolte obiceiul de a-și menține ordinea într-un mod care le pare natural și plăcut.

4. Oferă-le spațiu ușor accesibil pentru a-și depozita jucăriile

Ca să-și mențină camera curată, au nevoie de un loc special pentru a-și pune lucrurile. Dacă au unde să le așeze, vor prinde mai ușor obiceiul de a le strânge. Dă-le dulapuri ușor de accesat și cufere ușoare unde să-și păstreze jucăriile, creioanele și cărțile.

organizarea celor mici
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

5. Începe o rutină de dimineață

Cum își începe copilul tău dimineața poate avea un impact semnificativ asupra întregii zile, așa că este esențial să dezvolți obiceiuri matinale pozitive. Încurajează-l să își facă patul și să strângă jucăriile sau hainele împrăștiate pe podea imediat după trezire. Acest ritual simplu nu doar că contribuie la menținerea unei camere curate, dar îi oferă și un început de zi organizat și pozitiv.

În plus, acest obicei sănătos îl va ajuta să dezvolte sentimentul de responsabilitate și ordonare, stabilind o rutină care poate influența favorabil restul zilei sale.

6. Ajută-i

Curățenia devine mai ușoară dacă o faceți împreună! Ghidează-l, ca să știe exact ce are de făcut și unde să își pună lucrurile. Când îl înveți să fie organizat, lasă-l să pună toate întrebările care îi vin în minte și răspunde-i simplu și clar. Odată ce înțelege, nu va mai avea nevoie de ajutorul tău și va începe să facă totul pe cont propriu.

organizarea copiilor
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple[Sursa foto: freepik]

7. Atribuie sarcini

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a-ți obișnui copilul cu curățenia este să-i oferi responsabilități clare și să-i recompensezi pentru finalizarea acestora. Atribuie fiecărui copil sarcini adecvate vârstei și asigură-te că acestea sunt simple și realizabile, astfel încât să nu îi copleșească. Atunci când copiii își îndeplinesc sarcinile, recompensează-i pentru efortul lor, lucru care le va oferi un sentiment de realizare și mândrie. Acest sistem de recompense nu doar că îi motivează să continue să își facă datoria, dar îi ajută să dezvolte un sentiment de responsabilitate și organizare, învățându-i astfel importanța curățeniei într-un mod pozitiv și constructiv.

copii organizati
Dezvoltarea abilităților de organizare la copii: 7 Metode simple[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Ce psalmi să citeşti pentru căsătorie. Sunt cele mai puternice rugăciuni pentru a-ți găsi jumătatea

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies