Află din rândurile următoare cum pregătește părintele de la Mănăstirea Putna prăjitura cu trei blaturi.
În cadrul unui video postat pe canalul de YouTube Trinitas TV, părintele de la Mănăstirea Putna a prezentat modul de preparare al prăjiturii șomloi, o prăjitură ungurească cu trei blaturi.
Rețeta de prăjitură cu trei blaturi
Ingrediente:
Pentru primul blat avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 6 ouă
- 300 g zahăr
- 200 g făină
- sare
Pentru cel de-al doilea blat:
- 6 ouă
- 300 g zahăr
- 180 g făină
- 20 g nucă zdrobită
- sare
Pentru blatul 3:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- 6 ouă
- 300 g zahăr
- 180 făină
- 20 g cacao
- sare.
Pentru cremă:
- 3 litri lapte
- 240 g budincă vanilie
- 750 g zahăr
- 150 g unt
- 100 g stafide
- sare
Pentru sirop:
- 150 ml suc de lămâie
- 150 g zahăr
- 800 ml apă
Pentru ornat:
- 500 g dulceață de merișoare
- cacao
Mod de preparare:
Părintele a explicat modul de preparare al rețetei.
„ Vom începe cu ouăle, pe care le batem și un praf de sare. Am amestecat ouăle cu zahăr, până s-a topit zahărul. Acum adăugăm făina.
Începem al doilea blat. Punem ouăle și un praf de sare. Adăugăm zahărul și mixăm până se topește. Adăugăm făina, amestecăm. După ce am incorporat făină, adăugăm nuca. Primul blat este gata, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm la răcit, iar între timp îl băgăm pe cel cu nucă. Aceeași temperatură, același timp, 180 de grade, 12 minute.
Facem al treilea blat. Punem ouăle, praf de sare. Batem. Adăugăm zahărul. După ce s-a topit zahărul, adăugăm făină și o incorporăm. După ce am amestecat bine făina, adăugăm cacao. Transferăm aluatul în tavă, nivelăm. Acum dăm blatul la cuptor la aceeași temperatură și același timp. Scoatem al treilea blat și o să îl dăm la răcit.
Cât timp se răcește și al treilea blat, facem crema de vanilie. Pentru început avem nevoie de 3 litri de lapte, pe care îl punem pe fiert. Cât timp se fierbe laptele, pregătim budinca. Pentru asta avem nevoie de budincă de vanilie, zahăr, sare, două gălbenușuri și o parte de lapte. Amestecăm bine, până se topește zahărul. După ce a fiert laptele, adăugăm budinca. Amestecăm la foc mic, încontinuu și cât mai energic, timp de 2 minute, cât timp crema mai fierbe. Am transferat budinca într-un castron și acum adăugăm untul și stafide. Amestecăm până se topește untul. O dăm la răcit.
Cât timp se răcește crema, o să pregătim siropul. Peste zeama de lămâie, adăugăm zahărul și apa. După ce s-a topit zahărul, așezăm primul blat și îl însiropăm. După ce am însiropat blatul, adăugăm jumătate din cantitatea de budincă. Peste budincă, vom adăuga nucă măcinată. Adăugăm blatul cu cacao, îl însiropăm și adăugăm crema de vanilie. Adăugăm nuca și punem ultimul blat, blatul simplu. Îl însiropăm. Ornăm prăjitura cu dulceață de merișoare și pudrăm pe deasupra cu cacao. Prăjitura va fi dată la rece.”, a spus părintele de la Mănăstirea Putna pe YouTube.