Anumite obiceiuri mai puțin bune din viața noastră, ne pot afecta destul de rău pe viitor. Însă știai cum le poți elimina?
Află din rândurile următoare, cum poți scăpa de obiceiurile mai puțin bune, pe care le ai în viața ta.
Sunt obiceiurile proaste cu adevărat rele?
Câte dintre obiceiurile tale negative sunt legate de stresul sau presiunea zilnică pe care o resimți? Este destul de obișnuit și normal să încerci să elimini stresul mâncând, făcând un pui de somn, cumpărând lucruri, vizionând seriale sau amânând sarcini, iar lista poate continua la nesfârșit.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Trucuri utile care te vor ajuta să arăți atractivă, chiar dacă ai o zi proastă
De ce ne ținem de obiceiurile proaste – bucla obiceiurilor
Creierul nostru dezvoltă trasee neuronale pentru orice emoție, gând sau acțiune pe care o repetăm, astfel încât să devenim mai eficienți.
Procesul obiceiurilor funcționează astfel:- Declanșatorul- Creierul tău este stimulat de un anumit indiciu, care poate fi un loc, o perioadă din zi, o situație stresantă sau o nevoie emoțională. Acest declanșator pune creierul în modul automat, fie mental, fie fizic.
- Poftele- În urma acestui declanșator, apare o poftă care te face să urmezi aceleași tipare. Gândești aceleași lucruri sau faci aceleași acțiuni.
- Răspunsul tău- Răspunsul pe care îl dai este obiceiul propriu-zis (în general unul prost) pe care încerci să-l schimbi.
- Recompensa- În final, obiceiul tău îți aduce o recompensă. Sistemul tău nervos observă continuu care acțiuni îți satisfac dorințele și îți oferă plăcere, creând un cerc nesfârșit de satisfacție imediată. Această recompensă întărește obiceiul și îl face mai greu de schimbat.
Dacă vrei să renunți la un obicei, trebuie să acționezi conștient.
Procesul în 4 pași pentru a rupe orice obicei
1. Fă-ți obiceiul invizibil
Pe măsură ce scrii în jurnal, vei începe să identifici ce anume îți provoacă anumite reacții.
2. Fă-ți obiceiul neatractiv
Fii conștient de toate efectele negative ale acelui obicei și schimbă-ți mentalitatea. Antrenează-ți mintea să recunoască și să reamintească constant consecințele neplăcute ale acestuia. Caută noi angajamente care să îți distragă atenția de la acel obicei. Dacă obișnuiești să petreci timpul dormind în weekend, când ești frustrat, înlocuiește acest obicei cu activități de grup, cum ar fi drumețiile, alergarea sau chiar un curs de olărit.
3. Îngreunează-ți obiceiul
Cu cât o oportunitate este mai tentantă, cu atât riscul de a deveni o obișnuință este mai mare. Dacă vrei să renunți la un obicei, nu-l face atrăgător sau accesibil. De exemplu, dacă petreci prea mult timp urmărind seriale, care îți fură momente valoroase ce ar putea fi folosite pentru a-ți dezvolta abilități și a lansa proiecte online, încearcă să limitezi accesul la televizor. Roagă pe cineva cu care locuiești să ascundă telecomanda pentru acea zi, făcând astfel mai dificil să te abați de la obiectivele tale.
4. Fă ca obiceiul să fie nesatisfăcător pentru tine
Răsplătește-te pentru că ai reușit să nu te lași dus de acel obicei. Imaginează-ți cât de plăcută și împlinitoare ar putea fi o experiență mai mare, pe care ai putea să o ai dacă te abții de la acel comportament. În final, gândul la o recompensă viitoare este ceea ce ne motivează să acționăm.