De obicei, avem tendința să utilizăm parfumul mai mult decât ar trebui. Însă știai cât timp se poate păstra, de fapt, acesta?
Află din rândurile următoare, care este motivul pentru care parfumurile se strică de obicei, când trebuie să te oprești din a-l mai utiliza, dar și cum îl poți face să dureze mai mult.
De ce se pot strica parfumurile?
1. Parfumurile încep să-și piardă mirosul cu timpul
Deși unele parfumuri pot păstra aroma lor timp de câțiva ani, altele își pierd intensitatea mult mai repede.
2. Temperatura și condițiile de mediu în care sunt depozitate, contează
Pentru a prelungi durata de valabilitate a parfumurilor și coloniilor, este recomandat să le păstrezi în locuri întunecate și la temperatura camerei.
3. Materialul sticlei are un impact semnificativ asupra duratei sale de valabilitate
Mărci renumite de parfumuri aleg să folosească sticle din sticlă de calitate superioară, care nu interacționează cu conținutul și protejează amestecurile chimice de lumina UV și variațiile de temperatură. Aceste sticle sunt proiectate să păstreze parfumul într-o stare optimă. În contrast, unele branduri care vând parfumuri mai ieftine utilizează recipiente din materiale mai puțin eficiente, care pot permite reacții între parfum și mediul înconjurător, afectând astfel calitatea și longevitatea aromei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Poți dormi cu crini în cameră? Ce spun specialiștii
Cum să-ți dai seama dacă parfumul nu se mai poate utiliza?
1. Verifică data de expirare
Parfumurile au atât date de expirare, cât și date de fabricație. Este important să verifici aceste date înainte de a cumpăra un parfum. Dacă ai dubii privind calitatea produsului, consultă datele de fabricație și expirare. Nu este recomandat să folosești un parfum care a depășit data de expirare.
2. Testează mirosul parfumului
Dacă observi o diferență mare între un parfum proaspăt și unul vechi, este posibil ca parfumului vechi să nu-i mai fie plăcut mirosul. În anumite cazuri, parfumurile pot începe să aibă un miros de oțet sau acid citric, semn că s-au deteriorat. Parfumurile care conțin uleiuri vegetale se degradează de obicei mai repede decât cele fără grăsimi.
3. Observă schimbările în aspectul parfumului
Dacă observi schimbări în culoarea și textura parfumului, acesta ar putea fi un semn că s-a deteriorat. Dacă parfumului tău i se schimbă nuanța și devine mai închis decât era inițial, nu mai este recomandat să-l folosești. De exemplu, un parfum care avea o nuanță aurie poate deveni mai întunecat cu timpul, semn că s-a deteriorat și nu mai este potrivit pentru utilizare. De asemenea, dacă observi că parfumului îi crește densitatea și devine mai gros, similar cu uleiul, aceasta indică, de asemenea, că a suferit alterări.
Cum să te asiguri că parfumul durează mai mult
Nu agita niciodată sticla de parfum cu forță, deoarece mișcarea energică poate deteriora sau modifica, compoziția chimică a parfumului, accelerându-i degradarea. De asemenea, evită să transferi parfumul din recipientul original în altă sticlă, deoarece acest proces poate duce la pierderea alcoolului și a altor arome volatile, afectând astfel mirosul său unic. Dacă folosești mai multe parfumuri simultan, alege sticle mai mici pentru fiecare, pentru a păstra prospețimea și integritatea fiecărei arome.