Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș a dezvăluit care este rețeta unui ghiveci călugăresc și care sunt secretele pentru un preparat autentic.
Fratele Daniel a explicat, pas cu pas, pentru Trinitas, care sunt ingredientele de care are nevoie pentru a pregăti o rețetă specifică acestui anotimp.
Timp de preparare: 1 oră și 20 de minute
Ingrediente (pentru 10 porții):
- 100 ml ulei de măsline
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 țelină
- 3- 4 cartofi mari
- 250 g fasole verde
- 1 dovlecel
- 1 vânătă
- 5 ciuperci
- 2 ardei capia
- 5 roșii
- 2 lingurițe sare
- 5 căței de usturoi
- piper
- cimbrișor
- curcuma
- boia dulce
- foi de dafin
- busuioc uscat
- busuioc proaspăt
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Începe prin a adăuga ulei într-o oală, peste care pune legumele care se fierb mai greu, alături de roșiile date prin robot și restul de condimente care vor oferi un gust inedit întregului preparat.
“Fac o rețetă mănăstirească de ghiveci. Ghiveci călugăresc. Acum, că este sezon, putem să folosim toate legumele pe care le găsim în grădină.
Modul de preparare al ghiveciului călugăresc
După ce cartofii și morcovii din prima parte au ajuns să se călească și să se amestece cu sucul de roșii, acesta începe prin a tăia și restul legumelor care au timpul de fierbere mai puțin. Secretul este că nu trebuie adăugată apă, pentru ca ele să fiarbă în suc propriu.
“Apă nu adăugăm. Aici este un secret și o amprentă a mea asupra acestui ghiveci, că se fierb în suc propriu. Fără apă adăugată, legumele o să-și lase și ele zeama lor și astfel o să iasă o consistență mult mai bogată. Roșiile sunt apoase și lasă și ele, la rândul lor. Vinetele, dovleceii și ciupercile le adăugăm imediat. Ghiveciul adevărat călugăresc se face cu legume tocate mari și fără apă să fiarbă în oală. Rețetă de ghiveci mai modernă este cu legume trase la tigaie și băgată în tavă, la cuptor. Acela nu e ghiveci călugăresc, sunt legume trase. Ghiveciul călugăresc se face cu legume fierte la oală, fără cuptor. Acum punem și morcov tocat mare, punem cu cartofii odată pentru că au același timp de fierbere. A venit rândul țelinei, pe care o băgăm să fiarbă tot în sucul propriu. Sunt legume proaspete, necesită o oră de fierbere, de clocot, mâncare gătită la foc lent și îndelung. Vinetele trebuie să le curățăm de coajă. Ele pot fi lăsate și întregi, dar eu le curăț de coajă pentru că această coajă va da culoarea neagră ghiveciului nostru. Curățăm dovlecelul care va merge odată cu vinetele și ciupercile. Acum sunt legumele din partea a doua, care se fierb mai repede. Am fiert cartofii, punem dovlecelul, vinetele și acum punem niște ardei capia sau ardei gras. Ciupercile se fac la fel, în 10 minute, odată cu ardeiul. Ciuperci putem să punem de toate felurile. Acum las 40 de minute să fiarbă, mai încercăm puțin, să fie legumele fierte și puneam busuiocul, ingredientul secret. A ieșit ce trebuie, acesta este ghiveciul călugăresc!”, a mai spus fratele Daniel.