Află din rândurile următoare care este taxa ce îi face pe români să plătească mai mulți bani atunci când se duc la cumpărături.
În ultimii ani, mulți români au devenit conștienți de efectele negative ale poluării, iar atunci când merg la cumpărături încearcă pe cât posibil să aibă o pungă la ei, preferabil de acasă, pe care să o refolosească. Cu toate acestea, în privința pungilor folosite pentru legume și fructe, acestea sunt taxate. Taxele se aplică în principal pungilor din plastic, iar în cazul celor biodegradabile, se achită doar taxa de ambalaj.
Cât valorează taxa pentru pungile de plastic?
Citește și: Veste importantă pentru pensionarele din România! Casa Națională de Pensii anunță noi reglementări
Citește și: Vești bune pentru pensionarele din România! Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2025?
Începând cu 2009, România a introdus o eco-taxă pentru fiecare pungă de plastic folosită, în valoare de 0,15 lei per pungă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Eco-taxa este plătită de companiile care introduc ambalaje pe piață, iar valoarea acesteia este afișată clar pe bonurile de cumpărături, informând astfel consumatorii.
Uniunea Europeană își propune să elimine pungile de plastic
Până în anul 2030, Uniunea Europeană și-a propus să elimine complet ambalajele din plastic. În acest sens, România a adoptat în 2018 o directivă care interzice folosirea pungilor de plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni. Această măsură sprijină ambalajele sustenabile, având în vedere că o mare parte a deșeurilor provine din ambalaje.
Pungile ecologice, biodegradabile și compostabile, conforme cu standardele europene, nu sunt supuse eco-taxei de 0,15 lei per pungă.
Folosirea acestora poate ajuta firmele să evite plata eco-taxei trimestriale.De ce este important să folosim pungi biodegradabile?
Folosirea pungilor biodegradabile are un efect pozitivi asupra mediului. Acestea se descompun în 6-12 luni, comparativ cu pungile din plastic, care pot rezista între 10 și 20 de ani. Colectarea separată a acestor deșeuri este esențială, iar descompunerea rapidă reprezintă un motiv important pentru a le utiliza.
În plus, pungile ecologice contribuie la reducerea expunerii la substanțe chimice nocive, fiind fabricate din materiale naturale, cum ar fi amidonul de porumb. Prin alegerea pungilor biodegradabile, ajutăm la protejarea mediului și a sănătății noastre.
În plus, folosirea pungilor ecologice reduce expunerea la substanțele chimice dăunătoare din pungile de plastic, care pot contamina apa și aerul și pot provoca reacții alergice la persoanele cu piele sensibilă.
Pungile ecologice sunt fabricate, de obicei, din materiale naturale, precum amidonul de porumb, oferind multiple beneficii: o opțiune sănătoasă pentru tine și familia ta, durabilitate sporită, economii financiare și un impact pozitiv asupra mediului, contribuind la protejarea biodiversității.