Veste bună pentru pensionarele din România! Luna în care se vor majora pensiile

Veste bună pentru pensionarele din România! Luna în care se vor majora pensiile
Veste bună pentru pensionarele din România! Luna în care se vor majora pensiile

Nou ordin la Casele de Pensii din România! O nouă recalculare va avea loc la 1 ianuarie 2025.

O nouă recalculare a pensiilor se anunță de la 1 ianuarie 2025, pentru că valoarea punctului de referință, 81 lei, pe baza căruia se calculează pensiile, va fi majorată prin adăugarea ratei medie anuală a inflației. Noua lege a pensiilor stabilește că românii se vor bucura de noi venituri, iar acești indicatori vor fi anunțați de Institutul Național de Statistică. Indicele câștigului salarial mediu brut se calculează ca un raport între câștigul salarial mediu brut din anul de referință și cel din anul precedent.

Astfel, dacă în decembrie 2023, salariul mediu brut pe economie a fost de 8301 lei, iar cel net de 5079 de lei, în luna iulie 2024 se arată un indice salarial mediu brut pe economie de 8580 de lei și un câștig net de 5242 de lei. Dacă salariul mediu brut rămâne constant la 8580 de lei până la sfârșitul anului, atunci și pensia medie va fi majorată cu jumătate din indicele câștigului salarial mediu brut.

Cum arată noua formulă pentru recalcularea pensiilor

Citește și: Pensionarele care vor primi peste 900 de lei în plus la pensie. Ce spune noua lege schimbată și cine va beneficia de această sumă?

Veste bună pentru pensionarele din România! Luna în care se vor majora pensiile[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citește și: Anunț important pentru pensionarele din România! Când vor veni pensiile majorate în luna octombrie?

Noua formulă de calcul pentru legea pensiilor arată astfel: Se calculează valoarea punctului de referință de 81 de lei, înmulțit cu numărul total de puncte care include și punctele de stabilitate. Astfel, o persoană care a muncit timp de 40 de ani și acumulat 32 de puncte, ar avea în prezent o pensie de 2592 RON. De la 1 ianuarie, valoarea punctului de referință va fi ajustată cu rata inflației și cu 50% din creșterea salariului mediu brut, ceea ce va aduce calcule suplimentare.

Astfel, pensionarul care a muncit 40 de ani și acum la 32 de puncte, ar putea primi o pensie cu o 147 de lei mai mare decât în prezent.  „De etapa numărul doi nu vor beneficia toți pensionarii, așa cum beneficiază de etapa unu, decât cei care se aflau în această situație, de au avut aceste venituri nepermanente și aici vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent.
Atenție, adică vorbim despre orele suplimentare, despre al 13-lea salariu, de premiile anuale care se dădeau. Aici creșterile nu mai sunt așa de mari cum sunt pe recalcularea pe formulă de calcul, unde beneficiază absolut toți pensionarii, în funcție de stagii de cotizare, pentru că acel spor a avut acest caracter nepermanent, deci nu a fost lună de lună acordat.

Citește și: Rebecca, primele declarații după descalificarea din „Casa Iubirii”: „Nu regret nimic” Ce planuri are bruneta după părăsirea emisiunii- kanald.ro

Citește și: O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii- stirilekanald.ro

Gândiți-vă numai la al 13-lea salariu. Ai luat o singură dată pe an, nu lună de lună.  Deci acest spor nu influențează foarte mult salariul pe care îl ai deja luat în calculul pensiei, deci acolo creșterile sunt mai mici. Cele mai semnificative creșteri vor fi la acordul global, pentru că acolo, într-adevăr, mare parte dintre actualii pensionari au realizat acel plan care se dădea, că, de fapt, ăsta era acordul global.

Ți se dădea un plan. Dacă făceai mai mult decât planul respectiv, aveai un salariu mai mare decât cel pe care îl avea efectiv înscris în carnetul de muncă, adică salariul de bază, și acolo noi trebuie să luăm acele sume care sunt mai mari decât sumele din acord, care sunt mai mari decât efectiv salariul pe care îl luăm la fiecare pensionari, salariu tarifar de încadrare”, a explicat șeful Casei de Pensii Publice (CNPP) Daniel Baciu.

Veste bună pentru pensionarele din România! Luna în care se vor majora pensiile[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Veste proastă pentru femeile din România! Motivul pentru care vor fi nevoite să scoată mai mulți bani din buzunar la cumpărături

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Suferința ascunsă de Anca Țurcașiu: "A fost un chin pentru mine"

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Cum a fost surprinsă Rebecca la scurt timp după descalificarea din Casa iubirii

A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni


Cookies