O directivă europeană despre interzicerea centralelor de apartament a fost deja adoptată de Parlamentul European în luna martie a acestui an.
Andrei Corlan (comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu) a declarat faptul că susține acest demers în ceea ce privește interzicerea centralelor de apartament, doar dacă se vor implementa soluții alternative de încălzire, precum investițiile în energia verde, aceasta fiind cea mai bună alternativă pentru București, existând totodată și un echilibru între restricțiile impuse și variantele oferite.
Centralele de apartament urmează să fie interzise
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Eu sunt întru totul de acord cu acest demers. Cred că politicile europene trebuie duse la bun sfârșit. Dar trebuie să existe și o alternativă pentru cei care dezvoltă, fără a mai face centrale de apartament. Există foarte multe proiecte pe energie verde care trebuie accesate. Trebuie să fie un raport corect între partea punitivă și partea de stimuli și de recompense”, a declarat Andrei Corlan.
În luna martie a anului 2024, Parlamentul European a adoptat această directivă în ceea ce privește schimbările climatice, printre care se află și interzicerea treptată a centralelor de apartament alimentate cu gaze naturale. Acest lucru ar trebui să se întâmple până în anul 2040. Cu alte cuvinte, cetățenii urmează să fie obligați să țină cont și să implementeze această directivă, adoptând treptat soluții mai eficiente din punct de vedere energetic (panourile fotovoltaice, pompele de căldură sau sistemele eoliene).
Cu toate acestea, înainte de toate, este nevoie ca directiva să fie aprobată și de Consiliul UE, devenind astfel lege, prin intermediul căreia se obligă statele membre să elimine combustibilii fosili din sistemele de încălzire și să adopte măsuri de decarbonizare, cu o tranziție spre surse regenerabile și mai puțin poluante pentru mediu.