Suntem deja în Postul Crăciunului, iar rețetele de post predomină cel mai mult în această perioadă, însă știai de aceste delicioase rețete?
Află din rândurile următoare, care sunt mai exact zilele în care se mănâncă pește în Postul Crăciunului, dar descoperă și câteva rețete pe care le poți prepara în zilele cu dezlegare la pește.
Când se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2024
În perioada celor 40 de zile de post, credincioșii obișnuiesc să se abțină de la a consuma anumite alimente.
În Postul Crăciunului din 2024, sunt 14 zile de dezlegare la pește. Acestea sunt 21, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, precum și 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12, 14 și 15 decembrie.
Citește și: Începutul Postului Nașterii Domnului 2024. Ce rugăciune trebuie sa rostească femeile
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Ce obiceiuri trebuie să respecte femeile de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024?
Rețete pe care le pot pregăti gospodinele
Rețetă de pește la cuptor
Ingrediente
- 2 pești, la alegere
- 2 roşii
- o lămâie
- sare
- piper
- 2 căţei de usturoi
- mărar
- 2 morcovi
- broccoli
- o ceapă
Mod de preparare
- Începe prin a curăța peștele, apoi spală-l bine sub jet de apă rece. După ce ai curățat peștele, pune-l într-o tavă termorezistentă, care va rezista la temperaturile ridicate ale cuptorului.
- Următorul pas este să pregătești legumele. Taie usturoiul în felii subțiri, astfel încât să poți distribui uniform aroma acestuia peste pește.
- Condimentează peștele cu sare și piper după gust, iar apoi presară mărar tocat fin. După ce ai adăugat condimentele, acoperă ingredientele cu puțină apă, astfel încât peștele să se poată găti uniform și să rămână suculent.
- Trebuie să întorci peștele doar o singură dată pe parcursul coacerii pentru a păstra textura fragedă și pentru a evita descompunerea acestuia. Lasă-l la cuptor până când lichidul se evaporă și peștele capătă o culoare rumenă.
Rețetă de pește la grătar
Ingrediente
- medalion de somon
- sare
- piper
- ulei
- zeama de lime
- lămâie
- verdeață
- rodie
- ardei iute
Mod de preparare
- Începe prin a spăla somonul sub apă rece, apoi folosește un prosop de hârtie pentru a-l șterge bine, astfel încât să elimini excesul de apă. După ce l-ai uscat, presară sare și piper pe ambele părți ale fileurilor.
- Într-o tigaie adâncă sau o tigaie de tip grill, adaugă uleiul și lasă-l să se încingă bine. Așază fileurile de somon în tigaie cu partea pielii în jos, dacă are. Prăjește somonul la foc mediu spre mare, timp de aproximativ 5 minute pe fiecare parte, în funcție de grosimea fileului.
- După ce somonul a devenit rumen și crocant pe exterior, scoate-l cu grijă din tigaie și pune-l pe un platou. Pentru a completa acest preparat simplu, servește somonul alături de garnitura preferată, fie că vei așeza un pat de verdeață cu câteva felii de lămâie tăiate, câteva semințe de rodie și rondele de ardei iute sau alte garnituri, după preferințe.
Rețetă de ciorbă cu pește
Ingrediente
- 1 bucată pește afumat
- 1 conservă de pește în sos tomat
- 1 ceapă verde
- 1 morcov
- 1 ardei galben
- 1 ardei kapia
- 200 g roșii decojite în suc propriu
- 5 fire de mărar verde
- 1 legătură pătrunjel verde
- 5 crenguțe leuștean verde
- sare
- piper
- 500 ml borș pentru acrit
- câțiva tăiței de post, opțional
Mod de preparare
- Începe prin a curăța ceapa verde. Morcovul se decojește, iar apoi îl tai în cubulețe mici. Ardeiul galben și cel kapia se curăță de semințe și se taie în bucăți potrivite. Spală bine verdeața, respectiv pătrunjelul și mărarul. Îndepărtează cozile și toacă-le mărunt.
- Următorul pas este să porționezi peștele afumat, îndepărtând eventualele oase și pielea. Dacă folosești conservă de pește, pune-o într-un bol și, cu ajutorul unui cuțit sau al unei furculițe, îndepărtează ușor oasele din bucățile de pește.
- Într-o oală mare, pune apă până se umple, iar când aceasta începe să fiarbă, adaugă bucățile de pește afumat și legumele tăiate. Acoperă oala cu un capac și lasă focul mediu, astfel încât să fiarbă ușor, până când peștele este pe jumătate fiert, iar legumele sunt ușor moi.
- Când peștele este aproape gata, adaugă roșiile decojite și tocate mărunt. Pune și conserva de pește, amestecă bine și adaugă sare și piper după gust. Lasă ciorba să fiarbă câteva minute, apoi ajustează adăugând borș, după gust. Adaugă câțiva tăiței de post, dacă vrei și lasă-i să fiarbă până devin fragezi.
- La final, când ciorba este gata, se ia de pe foc și se presară leuștean verde tocat deasupra.