Ce transmite Ministerul Sănătății, după decretarea stării de urgență. Recomandările lui Raed Arafat
Raed Arafat a anunțat noile măsuri care au fost luate odată cu decretarea de urgență în România. După ce numărul pacienților a trecut de 100 de infectați cu COVID-19, s-a trecut și la scenariul trei. Iată ce măsuri vor fi luate:
Astfel, printre alte măsuri de urgență, va fi înființat un post telefonic, în fiecare județ, alocat persoanelor aflate în izolare sau carantină. Suplimentar, începând de astăzi, sunt operaționalizate Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției(CJCCI).
Citeste si: Read Arafat, măsuri luate după instituirea stării de urgență. Recomandările Ministerului Sănătății
Toate autoritățile locale vor acționa integrat doar sub coordonarea prefectului.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Din 14.03.2020 se operaționalizează Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) cu reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea epidemiilor.
Citeste si: 5 specialiști vin cu sfaturi care te feresc de coronavirus
Va apărea un post telefonic cu un număr alocat care va fi comunicat persoanelor aflate în izolare sau carantină pe raza județului în vederea unei comunicări directe.
Persoanele aflte în carantină într-un județ în care nu au domiciliu pot fi transferate în județul de domiciliu doar dacă gradul de ocupare trece de 80% și afluxul continua.
Recomandări ale Ministerului Sănătății
Inspectoratele pentru Situații de Urgenta județene vor asigura corturi pentru unitățile de primi urgente (UPU) în vederea efectuării triajului.
Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
Citeste si: Andreea Tonciu, speriată de epidemia de coronavirus! Ce decizie vrea să ia vedeta
Transmiterea virușilor se realizată într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.
Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.