“In perioada Pastelui se declanseaza sau se agraveaza, in special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava si patologiile cronice, asociate ale persoanelor respective.”
" Astfel, se poate ajunge pana la dublarea numarului de pacienai cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an. De aceea recomandam prudenta sporita persoanelor cu patologie hepatica (steatoza hepatica, hepatite de diferite etiologii, ciroza, litiaza colecistica sau coledociana), sau digestiva (gastrita, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar si persoanelor cu afecaiuni cronice – diabet zaharat, hipertensiune arteriala, infarct miocardic sau AVC in istoric. Un risc mare pentru afecaiuni de sanatate il prezinta copiii, varstnicii sau gravidele.”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pastele vine, de obicei, dupa o perioada prelungita de post, ce reprezinta din punct de vedere alimentar o dieta prin excelenta vegetariana, cu un caracter de crutare hepatica, adica pune in repaus secreaia biliara si functia hepatica.
Meniul de sarbatoare traditional este insa bogat in grasimi animale, galbenus de ou, grasimi din lapte – procesate sub forma de smantana/ frisca si diverse combinatii sub forma de: friptura, prajeli, drob, prajituri. Apariaia brusca a acestor alimente coleretice (intens stimulante ale secreaiei biliare) duce la o agresiune hepatica si, in functie de sensibilitatea fiecarui organism, produce acutizari sau complicatii ale diferitelor afectiuni existente.
Pentru a evita problemele de sanatate doctorul ne recomanda sa introducem treptat alimentele de origine animala, dupa o perioada de post.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro