Regenerarea celulelor muschiului cardiac, reusita extraordinara a cercetatorilor

Regenerarea celulelor muschiului cardiac, reusita extraordinara a cercetatorilor
Regenerarea celulelor muschiului cardiac, reusita extraordinara a cercetatorilor

Cercetatorii israelieni si australieni au descoperit o metoda prin care pot stimula regenerarea celulelor muschiului cardiac, reusita ce poate avea implicatii majore in ceea ce priveste recuperarea pacientilor care au suferit un atac de cord.

Spre deosebire de salamandre si o specie de pesti, organismul uman nu are capacitatea de a regenera cu usurinta celulele muschiului inimii, ceea ce face dificila recuperarea in urma daunelor cauzate de un atac de cord.

Dar oamenii de stiinta de la Institutul de Stiinta Weizmann din Israel si de la Institutul Victor Chang din Sydney, in Australia, au descoperit o metoda prin care pot stimula celulele cardiace sa creasca, iar reusita poate avea un impact major in viitor, in ce priveste imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor care sufera un infarct miocardic.

In timp ce celulele sangvine, parul si celulele epiteliale (pielea) se reinnoiesc de-a lungul vietii, diviziunea celulara in cadrul muschiului cardiac aproape ca se opreste la putin timp dupa nastere, potrivit profesorului Richard Harvey, unul dintre autorii studiului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

"(In lumea stiintiifica, n.r.) a existat mereu un interes pregnant pentru mecanismul folosit de pesti si salamandre care le ofera capacitatea de regenerare cardiaca, iar unul dintre lucrurile pe care organismele acestor animale le fac este sa isi

puna celulele muschiului cardiac (Cardiomiocite) intr-o stare de hibernare, din care ies si intra apoi intr-o stare de proliferare, care inseamna ca incep sa se divizeze rapid si sa inlocuiasca celulele pierdute", a declarat Richard Harvey de la institutul Victor Chang de cercetare in domeniul cardiologiei.

"Sunt mai multe teorii care incearca sa explice de ce mushiul cardiac uman nu poate face acest lucru, una fiind ca sistemul nostru imunitar mult mai sofisticat a venit cu un anume cost si ca celulele cardiace umane se afla intr-o stare de hibernare mult mai profunda, lucruri care face

foarte dificila stimularea diviziunii lor", a mai spus cercetatorul.

Studiind organismul soarecilor, Harvey si colegii sai au descoperit o cale de a depasi bariera regenerativa, cel putin in cazul acestor rozatoare.

Savantii au descoperit ca prin stimularea sistemului de semnalizare din inima, controlat de un hormon numit neuregulin, celulele cardiace s-au divizat in mod spectaculos atat in cazul soarecilor adolescenti, cat si in cazul celor maturi.

In cazul oamenilor, actiunea acestui hormon este de obicei blocata la circa o saptamana dupa nastere, iar in cazul soarecilor la circa 20 de saptamani dupa nastere.

Declansarea actiunii acestui hormon dupa un infarct in cazul soarecilor a dus la inlocuirea celulelor cardiace moarte, reparand inima la un nivel apropiat de cel la care se afla muschiul inaintea atacului de cord.
Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies