Daca mancarea loveste podeaua dar este ridicata in mai putin de cinci secunde, atunci se poate consuma fara probleme. Adevarat sau fals?
Produsele alimentare ridicate la doar cateva secunde dupa ce au fost scapate pe podea contin cu siguranta mai putine bacterii decat in cazul in care au fost lasate pentru perioade mai lungi de timp, explica cercetatorii de la Aston University School of Life Sciences and Health din Anglia.
Echipa Aston, remarcat de asemenea faptul ca tipul de suprafata pe care a fost abandonat alimentul joaca un rol primordial, bacteriile fiind cel mai putin susceptibile de a se transfera pe mancare de pe suprafetele mochetate.
Bacteriile persista cel mai mult in cazul in care alimentele umede fac contact pentru mai mult de cinci secunde cu laminat din lemn sau suprafete de gresie.
Alimente umede lasate pe jos mai mult de 30 de secunde au continut de pana la 10 ori mai multe bacterii decat cele ridicate dupa trei secunde. Alimentele uscate abandonate pe covor au fost cele cu cea mai mica rata de bacterii.
Cele mai multe studii par sa descurajeze aderarea la la regula celor cinci secunde. Cu toate acestea, este adevarat faptul ca alimentele nu vor prinde aceeasi cantitate de bacterii in primele 5 secunde, fata de timpul ulterior. Daca decideti sa practicati regula, tineti seama de faptul ca cel mai puternic contact se realizeaza intre alimentele umede si suprafetele din gresie si cel mai slab intre alimentele uscate si suprafetele carpetate!
Produsele alimentare ridicate la doar cateva secunde dupa ce au fost scapate pe podea contin cu siguranta mai putine bacterii decat in cazul in care au fost lasate pentru perioade mai lungi de timp, explica cercetatorii de la Aston University School of Life Sciences and Health din Anglia.
Echipa Aston, remarcat de asemenea faptul ca tipul de suprafata pe care a fost abandonat alimentul joaca un rol primordial, bacteriile fiind cel mai putin susceptibile de a se transfera pe mancare de pe suprafetele mochetate.
Bacteriile persista cel mai mult in cazul in care alimentele umede fac contact pentru mai mult de cinci secunde cu laminat din lemn sau suprafete de gresie.
Alimente umede lasate pe jos mai mult de 30 de secunde au continut de pana la 10 ori mai multe bacterii decat cele ridicate dupa trei secunde. Alimentele uscate abandonate pe covor au fost cele cu cea mai mica rata de bacterii.
Cele mai multe studii par sa descurajeze aderarea la la regula celor cinci secunde. Cu toate acestea, este adevarat faptul ca alimentele nu vor prinde aceeasi cantitate de bacterii in primele 5 secunde, fata de timpul ulterior. Daca decideti sa practicati regula, tineti seama de faptul ca cel mai puternic contact se realizeaza intre alimentele umede si suprafetele din gresie si cel mai slab intre alimentele uscate si suprafetele carpetate!
Citeste mai multe aici. Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro