Mitul regulii celor 5 secunde susţine ca, in cazul produselor alimentare care stau doar cateva secunde pe podea, murdaria şi bacteriile nu le vor contamina.
Pornind de la acest lucru, omul de stiinta Paul Dawson, de la Universitatea Clemson, a efectuat noi teste pentru a afla daca regula chiar se aplica, scrie The Independent.
Experimentul a scos la iveala faptul ca volumul de bacterii transferate nu depinde de timpul in care s-a aflat alimentul in contact cu suprafata contaminata, ci de cat de murdara este zona respectiva.
De asemenea, tipul de suprafata face diferenta in ceea ce priveste gradul de infestare. Pe covor, spre exemplu, este cel mai bine sa scapi mancarea, in comparatie cu lemnul sau gresia. In cazul covoarelor infestate cu Salmonella s-a descoperit ca sub 1% dintre bacterii au fost transferate, spre deosebire de mancarea care a intrat in contact cu lemnul sau gresia, unde procentajul a fost de 48%-70%.
Sursa
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro