În momentul actual multe persoane se confruntă cu lipsa somnului, deoarece stilul de viață pe care majoritatea oamenilor îl abordează este unul plin de stres, iar din păcate, somnul ajunge să fie lăsat pe ultimul loc.
Cu toate că simțim oboseala, somnul nu mai reprezintă o prioritate atât de mare, deoarece ne dorim să performăm și lucrăm din greu pentru tot ceea ce ne dorim. Astfel, multe persoane se confruntă cu oboseală acută, și de multe ori nu își dau seama că nu apucă să doarmă orele corespunzătoare pe noapte.
Citește și: 5 obiceiuri care cresc nivelul de estrogen din organism
Citește și: Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore
Reguli de aur pentru un somn liniștit
Florin Mihălțan, doctor, a vorbit, în cadrul emisiunii „Dimineața cu noi” difuzată pe postul de televiziune Kanal D, despre cât de important este somnul și despre regulile de care trebuie să ținem cont pentru a avea un stil de viață sănătos, deoarece reprezintă un factor foarte important pentru sănătatea noastră.
Astfel, doctorul a declarat că somnul reprezintă o treime din viață, iar din păcate, este neglijat în stilul de viață pe care îl adoptăm de mult timp. Studiile au demonstrat că în ultimii 20 de ani, generațiile din prezent dorm cu o oră mai puțin decât ar trebui să fie media pentru un somn odihnitor.
„Somnul reprezintă o treime din viață și este mult neglijat în stilul de viață pe care îl adoptăm de foarte mult timp și care pare să fie modern, dar studiile au arătat că de fapt în ultimii 20 de ani, generațiile actuale dorm cu o oră mai puțin decât ar trebui să fie media pentru un somn odihnitor, și pentru că vorbesc de medie, cred că principal la această medie este adaptată la grupa de vârstă”, a declarat doctorul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Atunci când vorbim despre adulți, aceștia trebuie să doarmă minimum șapte ore pe noapte și este foarte important ca ora de culcare să fie respectată, dar mai ales, condițiile în care se realizează somnul, cum
ar fi, camera să aibă 21 de grade, să nu conțină aparatură electronică și să nu privim filme de coșmar înainte de culcare.„Un adult trebuie să doarmă minimum șapte ore pe noapte, este un lucru bătut în cuie. Este foarte important ca ora de culcare să fie respectată, condițiile în care se realizează somnul, camera să aibă 21 de grade, să nu fie cu aparatură electronică, să nu ne uităm la filme de coșmar seara, care după ne antrenează și vise de coșmar, să avem un grad de umiditate între 40% și 60%.
Citește și: Probleme comune ale pielii și ce pot însemna acestea
Continuitatea și nefregmentarea somnului este importantă
Un alt aspect foarte important este continuitatea somnului, deoarece, în cele șapte ore, trebuie să atingem perioade de somn profund, care este condimentat cu 1-3 minute, în care se simte o relaxare totală
musculară și este momentul cel mai relaxant.La vârstnici se practică siesta și în același timp cu ea somnul. Acest somn nu trebuie să treacă de 40 de minute, deoarece, dacă va ajunge la 2 sau 3 ore va fi mai puțin odihnitor.
„Continuitatea și nefragmentarea somnului este importantă, pentru că în cele șapte ore, normal, noi trebuie să atingem niște perioade de somn profund. Acel somn profund este condimentat cu 1-3 minute, în care este o relaxare totală musculară și practic este momentul cel mai relaxant al somnului. Dacă aceste cicluri nu există, sigur că se transformă într-o somnolență în timpul zilei, într-o activitate care nu atinge potențialul pe care ni l-am dori, deci se resimte în activitățile zilnice. Mai este un lucru care este foarte important, mai ales că la vârstnici, de exemplu, se practică siesta și somnul odată cu ea, acest somn nu trebuie să depășească 30-40 de minute, nu 2-3 ore, este mai puțin odihnitor acest somn decât cel de 30-40 de minute”, a mai adăugat specialistul.
Citește și: Ce se întâmplă cu tine când nu dormi zile întregi
Citește și: Care sunt alimentele care provoaca acneea. „Acei conservanți au efect proinflamator”