Află din rândurile de mai jos câteva reguli esențiale de bune maniere!
Domnul Virgil Manescu, educator de etichetă, protocol și ospitalitate, a vorbit în cadrul emisiunii „Follow Us!” difuzată la Kanal D despre câteva reguli esențiale de etichetă actuală.
Ar trebui sau nu să le spui invitaților să se descalțe?
Citește și: Top 5 motive pentru care femeile refuză o a doua întâlnire
Citește și: Calitățile femeilor care strălucesc cu adevărat! Te vor face mult mai apreciată de cei din jur
Bunele maniere presupun respectarea confortului celorlalți și că nu este politicos să le ceri invitaților să se descalțe când vin în vizită, cu excepția unor situații informale sau vremii nefavorabile. Astfel, invitații ar trebui să primească din partea gazdei papuci de unică folosință.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Întotdeauna spun că bunele maniere nu sunt despre noi, ci despre cei de lângă noi. Descălțatul este una dintre chestiile de „așa nu”. Niciodată, dar niciodată nu ne descălțăm când mergem în vizită. Când vine cineva în vizită, niciodată, dar niciodată nu-i punem să se descalțe. Există excepții de la regulă, de fiecare dată, cum ar fi să spunem că vin prietenii într-o seară de marți. Ok, da, și afară este zăpadă, noroi și așa mai departe, iar formalismul acesta sau apropierea ne permite să le spunem să se descalțe.
Atunci le vom da papuci cu o singură condiție, cu o singură obligativitate: papucii să nu fie ai noștri, să fie noi, de unică folosință.
(...) Cum ar fi să vedeți un bărbat în șosete sau desculț cu totul, la costum? E ceva greu de privit, mai ales pentru noi, bărbații. Da' păi pentru o femeie! Plus că picioarele, în cazul bărbaților mai ales, sunt lucruri care nu se arată niciodată în public. Țin foarte mult de intimitate, decât în mare excepție: plajă și așa mai departe. Sandalele bărbătești sunt permise dacă am fi în Imperiul Roman acum 2000 de ani, ceea ce, iată, nu mai suntem.
Ce cadouri să oferi atunci când mergi în vizită
Într-o vizită, florile și bomboanele sunt opțiuni sigure, dar diferențiate ca atenții și cadouri. De asemenea, acesta a menționat faptul că o cutie de bomboane și o sticlă de vin sunt ideale, cu specificația că băutura ar trebui deschisă la masă, nu păstrată pentru ocazii viitoare .
„Aici se naște cea mai dificilă problemă a zilelor acestea: ce cadouri să luăm? Nu mă duc cu mâna goală, deși există și cazul în care mergi fără cadou. Asta nu înseamnă că suntem neamuri proaste, ci pur și simplu că nu am luat un cadou. Decât să iei un cadou nepotrivit, mai bine nu lua. Florile și bomboanele nu dau niciodată greș, indiferent de mediul în care ne ducem. Dar florile și bomboanele sunt cadouri sau atenții? Florile sunt atenții, iar bomboanele intră în sfera cadourilor.
Deci, se împarte între o cutie de bomboane și un buchet de flori. O cutie de bomboane mai aparte de data aceasta ar fi ideală, alături de o sticlă de vin sau ceva pentru domn, deoarece bomboanele sunt pentru doamnă, iar sticla este pentru domn. În mod normal, în formalismul românesc, femeile aleg florile, iar bărbații aleg băutura, de obicei alcool. Poate să fie o sticlă de vin, de whisky sau altă băutură. Obligația este ca băutura să fie deschisă la masă, nu să fie pusă în debara pentru un eveniment viitor. Acelea sunt doar pentru ocaziile punctuale ale vieții, precum zilele de naștere sau onomasticile, și nu se deschid la masă.”, a mai menționat acesta.
Citește și: Viorel Lis, prima reacție după ce s-a scris că a MURIT. În ce ipostază l-a filmat Oana Lis- kanald.ro
Ce vestimentație să alegi atunci când ești musafir
Pentru prânzuri, în special pentru mesele festive, specialistul a specificat că ar trebui să se evite ținutele extravagante și bijuteriile opulente. Doamnele ar trebui să poarte o ținută simplă și decentă. Din spusele acestuia, femeile au mai puține restricții vestimentare comparativ cu bărbații, care ar trebui să evite blugii și să opteze pentru pantaloni de stofă. Există și câteva greșelile comune de etichetă, precum depășirea gazdei în eleganță sau purtarea unei rochii albe la nunți, care este destinată exclusiv miresei.
„Nu extravagant, o după-amiază împreună, mai ales că este un dejun. Da, nimic extravagant, dar bunul simț, mai ales în ținuta vestimentară, spune că decența este normativul care ghidează alegerea obiectelor vestimentare cât se poate de decente. La un prânz în ziua de Crăciun nu te duci cu spatele gol, că tot vorbeam de rochii mai devreme. Dar dacă masa se mută la cină, este permis. În jeans, o doamnă nu are interdicții. Normativul de bune maniere, de etichetă și de protocol oficial, mai ales, nu are atât de multe interdicții pentru femei. Are mai degrabă recomandări pentru bărbați, toate interdicțiile din lume pentru bărbați. El nu se va îmbrăca în blugi niciodată. În mod normal ar trebui să aibă un pantalon de stofă. Ok, n-o să spunem că toți se îmbracă în costum sau în pantaloni de stofă, există și alte variante.(...)
Nu îmi scot diamantele, nu îmi scot bijuteriile cele mai bune, nu îmi scot rochia cea mai bună, pentru că întotdeauna te vei compara cu gazda. Dacă știi că are un gust pentru eleganță sau pentru ținute mai extraordinare, nu vei încerca să o depășești, pentru că această greșeală se întâmplă mai ales în formalismul nunților românești, când invitații se îmbracă mai bine. Este absolut interzis. Și vă mai dau un singur exemplu sau o greșeală: sunt anumite invitate la nuntă care se îmbracă în rochie albă, care este destinată exclusiv miresei.”, a încheiat domnul Virgil Manescu.