Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu. Ghid detaliat cu reguli cheie pentru o Iubire sănătoasă și armonioasă!

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu. Ghid detaliat cu reguli cheie pentru o Iubire sănătoasă și armonioasă!
Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu. Ghid detaliat cu reguli cheie pentru o Iubire sănătoasă și armonioasă!

Relația perfectă nu există, însă partenerii pot lua în considerare câteva aspecte pentru o relație cât mai sănătoasă și echilibrată. Află din rândurile de mai jos reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu!

Victor Toriani, psihoterapeut, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre regulile pentru o relație sănătoasă de cuplu.

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu[Sursa foto: freepik]

În orice cuplu apare mai devreme sau mai târziu conflictul. Certurile sunt complet normale în relații, însă este extrem de important modul de gestionare și urmările acestora. În general, există două tipuri de conflicte, mai precis, cele funcționale și disfuncționale.

Așadar, conflictul funcțional este cel în care partenerii negociază diferențele și le ajustează, existând concluzii și soluții. Însă, conflictele disfuncționale sunt cele în care aceștia vor să existe o ceartă pentru a câștiga războaie, pentru a se considera superiori și pentru a dovedi că au dreptate întotdeauna. Așadar, o relație  cât mai sănătoasă de cuplu trebuie să funcționeze cu conflicte funcționale pentru a rezolva lucruri, nu cu cele disfuncționale care duc, inevitabil, către o despărțire dureroasă.

“Conflictul este o problemă când devine o stare permanentă. Poate să apară din diferențe majore fundamentale în valori sau viziuni de viața. Cele doua mari tipuri de conflicte: conflictul funcțional este cel în care noi ne negociem diferențele, ajustăm un pic diferențele dintre noi. Conflictele funcționale au, în general, concluzii și soluții. Conflictele disfuncționale sunt cele în care noi doi vrem să ne încălecăm unul pe altul, permanent să existe un conflict ca sa câștigăm războaie.

(….) Conflictele funcționale sunt conflictele în care este nevoie să vorbim, să spunem despre nevoia noastră. Trebuie să îi explicăm diferența dintre o nevoie și o pretenție. Nevoie înseamnă că ceea ce faci tu îmi creează o stare emoțională ce-mi face rău, nu neapărat că eu am pretenția ca tu să faci asta pentru că vreau să te domin, sau să îți arăt că eu merit”, a spus specialistul.

Citește și: Cum te vindeci rapid după o despărțire. „Există o singură strategie care funcționează”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

/www/cdn.knd.ro/media/521/2864/1701/20292176/1/beautiful-couple-spend-time-summer-city-1.jpg

Câteva probleme care obișnuiesc să apară în relația de cuplu sunt deconectarea emoțională, atunci când între cei doi parteneri intervine monotonia și aceștia preferă să nu vorbească despre sentimentele lor, sau normalizarea suferinței care n-ar trebui să existe sub nicio formă într-o relație amoroasă. Deseori, misiunea oamenilor se termină sau oamenii mai au ceva de schimbat în ei ca să îmbunătățească relația. 

“Deconectarea emoțională poate duce la indiferență. O alta problemă este normalizarea suferinței, nu exista așa ceva. Uneori, misiunea oamenilor se termină sau oamenii mai au ceva de schimbat în ei ca să îmbunătățească aceasta relație. Dacă nu ați făcut totul, inclusiv schimbările din dumneavoastră, veți atrage persoane care vă vor arunca în același film cu alți protagoniști”, a mai precizat el.

Citește și: Totul despre singurătatea în doi. ”Între noi nu se mai întâmplă schimb de emoție, de energie, noi nu mai avem un viitor împreună.”

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Totodată, în viața fiecărei persoane trebuie să existe timpul individual, timpul de cuplu și cel de familie. Studiile arată că o dată pe săptămână este recomandat ca în una dintre zile să existe timpul individual, o zi pe săptămână timpul de cuplu, și restul trebuie alocat timpului de familie.

“În viața personală, pe lângă viața profesională, avem trei timpi: timpul individual în care pot intra hobby-uri, pot intra întâlniri cu prieteni care nu sunt comuni grupului sau cuplului. Timpul de cuplu este foarte important, și timpul parental, adică timpul de familie în care intră și copiii. Studiile spun că o dată pe săptămâna este recomandat ca o zi pe săptămână să existe pentru timpul individual, o zi pe săptămână pentru timpul de cuplu, și restul pentru timpul de familie”, a încheiat psihoterapeutul.

Citește și: Cum să începem conexiunea cu noul partener. “O relație trebuie coordonată la fel de bine precum un business.”

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Terapia de cuplu. Un pas curajos spre rezolvarea conflictelor și întărirea legăturii emoționale!

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies