Relația perfectă nu există, însă partenerii pot lua în considerare câteva aspecte pentru o relație cât mai sănătoasă și echilibrată. Află din rândurile de mai jos reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu!
Victor Toriani, psihoterapeut, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre regulile pentru o relație sănătoasă de cuplu.
Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu
În orice cuplu apare mai devreme sau mai târziu conflictul. Certurile sunt complet normale în relații, însă este extrem de important modul de gestionare și urmările acestora. În general, există două tipuri de conflicte, mai precis, cele funcționale și disfuncționale.
“Conflictul este o problemă când devine o stare permanentă. Poate să apară din diferențe majore fundamentale în valori sau viziuni de viața. Cele doua mari tipuri de conflicte: conflictul funcțional este cel în care noi ne negociem diferențele, ajustăm un pic diferențele dintre noi. Conflictele funcționale au, în general, concluzii și soluții. Conflictele disfuncționale sunt cele în care noi doi vrem să ne încălecăm unul pe altul, permanent să existe un conflict ca sa câștigăm războaie. (….) Conflictele funcționale sunt conflictele în care este nevoie să vorbim, să spunem despre nevoia noastră. Trebuie să îi explicăm diferența dintre o nevoie și o pretenție. Nevoie înseamnă că ceea ce faci tu îmi creează o stare emoțională ce-mi face rău, nu neapărat că eu am pretenția ca tu să faci asta pentru că vreau să te domin, sau să îți arăt că eu merit”, a spus specialistul.
Citește și: Cum te vindeci rapid după o despărțire. „Există o singură strategie care funcționează”
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
/www/cdn.knd.ro/media/521/2864/1701/20292176/1/beautiful-couple-spend-time-summer-city-1.jpg
Câteva probleme care obișnuiesc să apară în relația de cuplu sunt deconectarea emoțională, atunci când între cei doi parteneri intervine monotonia și aceștia preferă să nu vorbească despre sentimentele lor, sau normalizarea suferinței care n-ar trebui să existe sub nicio formă într-o relație amoroasă. Deseori, misiunea oamenilor se termină sau oamenii mai au ceva de schimbat în ei ca să îmbunătățească relația.
“Deconectarea emoțională poate duce la indiferență. O alta problemă este normalizarea suferinței, nu exista așa ceva. Uneori, misiunea oamenilor se termină sau oamenii mai au ceva de schimbat în ei ca să îmbunătățească aceasta relație. Dacă nu ați făcut totul, inclusiv schimbările din dumneavoastră, veți atrage persoane care vă vor arunca în același film cu alți protagoniști”, a mai precizat el.
Totodată, în viața fiecărei persoane trebuie să existe timpul individual, timpul de cuplu și cel de familie. Studiile arată că o dată pe săptămână este recomandat ca în una dintre zile să existe timpul individual, o zi pe săptămână timpul de cuplu, și restul trebuie alocat timpului de familie.
“În viața personală, pe lângă viața profesională, avem trei timpi: timpul individual în care pot intra hobby-uri, pot intra întâlniri cu prieteni care nu sunt comuni grupului sau cuplului. Timpul de cuplu este foarte important, și timpul parental, adică timpul de familie în care intră și copiii. Studiile spun că o dată pe săptămâna este recomandat ca o zi pe săptămână să existe pentru timpul individual, o zi pe săptămână pentru timpul de cuplu, și restul pentru timpul de familie”, a încheiat psihoterapeutul.