Ce trebuie să facă femeile atunci când intră în biserică și ce le este interzis. Citește mai jos reguli bisericești pentru femei.
Regulile bisericești le învățăm încă din copilărie, fie de la părinți, fie de la bunici sau de la preot la școală. Toți copiii care și-au petrecut vacanțele la bunici de la țară au descoperit în copilărie ce pot face și ce nu pot face la biserică, iar bunicile au avut grijă să le dezvăluie mai ales nepoatelor aceste lucruri.
Există câteva reguli bisericesti mai stricte pentru femei și este bine să le cunoști, ca să nu faci vreo greșeală atunci când intri în biserică și chiar să ți se atragă atenția.
Normele bisericești se transmit din generație în generație.
Reguli bisericești pentru femei
Una dintre cele mai importante reguli este cea legată de faptul că femeile trebuie să intre cu capul acoperit în biserică. Faptul că bărbaţii au capul descoperit, iar femeile îl au acoperit, nu ţine de tradiţia populară, ci
Citeste si: DESCOPERĂ: De ce nu au voie femeile să intre în biserică, în timpul menstruației
„Orice bărbat care se roagă sau proroceşte, având capul acoperit, necinsteşte capul său (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau proroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul” (Sfântul Apostol Pavel).
Basmaua sau eșarfa pe care o poartă femeia în biserică a dat naștere multor controverse, ami ales că unele femei o poartă, în timp ce altele nu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De asemenea, se spune că nu este bine să mergi la biserică machiată.
Citeste si: CITEŞTE: De ce poartă femeile batic în biserică
Atunci când intră în biserică, bărbații trebuie să stea mereu în partea dreaptă, în timp ce femeile trebuie să stea în partea stângă. Între grupurile de bărbați și de femei trebuie mereu lăsat un culoar liber, pe care să meargă credincioșii atunci când ajung la altar.
În timp ce preotul citește Sfânta Liturghie, este interzis să mergi să te închini pe la icoane, căci îi bei deranja pe credincioșii care ascultă slujba. Închinarea trebuie să aibă loc înainte de începerea slujbei.
O altă regulă de care trebuie să țină cont femeile când ajung la biserică este aceea că nu au voie să iasă până nu se termină slujba. Este considerat un mare păcat să ieși din biserică înainte de terminarea slujbei, fără să aștepți să primești sfântul mir.
Există și canoane care sunt destinate numai femeilor și sunt legate de comportamentul femeilor în biserică. Astfel, cel mi important dintre ele este acela că femeile nu au voie să intre în Stântul Altar, acela fiind un loc unde numai preotul are acces. Există și câteva cazuri excepționale, atunci când femeilor li se permite accesul în altar. Astfel, în ziua când este sfințit un nou altar sau o nouă biserică, femeile pot intra în altar. Călugărițele de la mănăstirile de maici au dreptul să intre în altar pentru a-l ajuta pe preotul care săvârșește slujba, deoarece nu există în jur alți bărbați care să îndeplinească acest rol.
După naștere, femeia trebuie să aștepte 40 de zile pentru a putea intra din nou în biserică. După cele 40 de zile de lăuzie, femeii care a născut i se va citi o rugăciune de reintrare în biserică.
Cea mai controversată dintre reguli, cea care interzice femeilor să intre în biserică în timpul menstruației nu se mai aplică. Femeia poate lua parte la slujbă și se poate ruga, poate chiar să se cunune dacă este la menstruație. Singurul lucru care îi este interzis în perioada menstruației este să primească Sfânta Împărtășanie.
E bine să mergi la biserică dacă ai făcut dragoste?
Preoții recomandă o perioadă de două zile după ce ai făcut dragoste cu soțul înainte de a intra în biserică.
Ilie Cleopa îl citează pe Apostolul Pavel cănd vine vorba de sfaturi pentru cei căsătoriţi. Astfel, în Biblie, apostolul le spune soţilor cu privire la viaţa sexuală: „să nu va lipsiţi unul de altul decât numai prin înţelegere, pe un anumit timp, că să va îndeletniciţi cu rugăciunea şi apoi iar să va împreunaţi că să nu va ispitească pe voi satana pentru neînfrânarea voastră. Şi această o zic după sfat, iar nu din poruncă"( I Corinteni 7, 5-6).
Totuşi, în canonul 113 al lui Timotei se menţionează două zile în care soţii nu pot face sex. „Însă este de trebuinţă a se feri de impreunane sâmbăta şi duminica, pentru că în aceste zile se aduce Domnului jertfă cea duhovnicească". De asemenea, şi în Pravila Mare, la canonul 170 se spune: „Nu s-a oprit bărbatul şi femeia de la împreunare trupească, decât numai când vor a se pregăti pentru rugăciune şi Sfântă Împărtăşanie.”