Relațiile și natura conflictelor: Distingerea între un conflict distructiv și unul constructiv

conflict constructiv in relatie
Relațiile și natura conflictelor: Distingerea între un conflict distructiv și unul constructiv

Conflictele apar inevitabil într-o relație de cuplu și nu numai. Însă știai cum poți evita ca acesta să devină unul distructiv?

Află din rândurile următoare, care este diferența dintre conflictul apărut intenționat într-o relație și unul general, cum poate afecta relația dintre parteneri, dar și cum îl puteți evita.

 

Cum este conflictul relațional intenționat diferit de conflictul în general?

Conflictele în relațiile de cuplu sunt ca un foc. Pentru unii, se transformă într-un incendiu care scapă de sub control și arde emoțiile ambilor parteneri.

Pentru alții, devine un foc de tabără bine controlat, care aduce partenerii mai aproape, oferindu-le ocazia să discute, să râdă și să se cunoască mai bine. Cu granițe bine definite, siguranță emoțională și o abordare atentă, un conflict poate fi transformat într-o oportunitate de confort și intimitate emoțională. Una dintre principalele cauze ale conflictelor necontrolate în relații este că ne concentrăm asupra problemelor doar atunci când izbucnesc certuri, când "focul" se aprinde accidental.
De obicei, conflictele sunt declanșate de evenimente care scot la iveală probleme nerezolvate. Fiecare problemă dintr-o relație are două aspecte: problema în sine și felul în care partenerii o abordează. Adevărul este că toate cuplurile se confruntă cu probleme rezolvabile și nerezolvabile, deoarece fiecare relație trece prin provocări care scot la suprafață aceste probleme fundamentale.

Citește și: Cum să te simți încrezător înainte de întâlnire: Sfaturi pentru a depăși îngrijorările

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

disputele in cuplu
Relațiile și natura conflictelor: Distingerea între un conflict distructiv și unul constructiv[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce compatibilitate are zodia Leu cu alte zodii din horoscop. Nativii cu care fac echipa perfectă

Cât de mult poate arde conexiunea, conflictul reactiv în relații?

Ceea ce distruge emoțional partenerii și relația este atunci când un conflict pornește de la un eveniment scăpat de sub control, amplificat de o problemă de bază.

Această problemă poate fi legată de acceptare, grijă, recunoaștere, angajament, încredere, integritate sau siguranță. Când o problemă adânc înrădăcinată iese la suprafață, poate deveni un incendiu atunci când este alimentată de cele patru elemente periculoase: critică, defensivă, dispreț și ostilitate. Cu cât aceste elemente apar mai des, cu atât mai mult ne blocăm într-un ciclu toxic, în care ne rănim emoțional reciproc și încercăm să ne protejăm de suferința provocată de persoana iubită.
Problema este că revenim mereu în același cerc vicios, deoarece ne ocupăm de aceste situații doar când unul dintre noi este declanșat. Din păcate, când conflictul izbucnește într-un moment de criză aparentă, niciunul dintre noi nu reușește să gestioneze bine situația.

cum depasesti un conflict in cuplu
Relațiile și natura conflictelor: Distingerea între un conflict distructiv și unul constructiv[Sursa foto: freepik]

Citește și: Bianca îi pune la zid pe Giuly și Robert: "Calci pe cadavre pentru bani..." Care ar fi planul celor doi concurenți din ''Casa iubirii''? Aflați ce se va întâmpla joi, 12 septembrie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D - kanald.ro

Citește și: "S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă- stirilekanald.ro

3 probleme legate de a nu avea un conflict de relație intenționat

  1. Majoritatea cuplurilor se ocupă de probleme doar când apar evenimente care le scot în evidență. Cu alte cuvinte, singurul moment în care acordăm atenție unei probleme este atunci când ne certăm din cauza ei. Când ne confruntăm cu provocările relaționale doar în momentele tensionate, devenim mai reactivi, ceea ce afectează felul în care comunicăm.
    De obicei, asta face ca fiecare partener să fie mai negativ în cuvinte, acțiuni și gânduri.
  2. Un motiv pentru care devenim negativi unul față de celălalt atunci când apare o problemă este din cauza unei erori de atribuire negativă. În acele momente, tindem să ne vedem pe noi înșine plini de calități, în timp ce partenerul nostru pare să aibă doar defecte. În acest fel, ne convingem că noi suntem în regulă și fără vină, iar partenerul este cel care greșește. Pe măsură ce adoptăm această mentalitate, conflictul începe să semene mai mult cu un război decât cu o relație de dragoste. Sistemul nostru nervos începe să-l perceapă pe partener ca pe un inamic, și chiar dacă îl iubim, creierul și corpul nostru intră în modul de apărare, fie luptând și ridicând tonul, ceea ce duce la certuri și cuvinte dure, fie ne retragem din disperare și neputință.
  3. Când reacționăm impulsiv și ne lăsăm influențați de eroarea fundamentală de atribuire, ajungem să ne vedem partenerul ca fiind „problema”. Asta ne prinde într-un cerc vicios, cum ar fi „jocul de-a vina”, urmărirea și retragerea, sau evitarea problemei cu orice preț, ceea ce duce la distanțare emoțională. Aceste tipare negative ne împiedică să lucrăm împreună ca o echipă pentru a rezolva problema.

conflicte in relatie
Relațiile și natura conflictelor: Distingerea între un conflict distructiv și unul constructiv[Sursa foto: freepik]

Soluție: Conflictul relațional intenționat favorizează o conexiune caldă

În loc să aprindeți un incendiu de fiecare dată când apare o problemă, vă poate schimba viața dacă tu și partenerul tău alegeți să abordați proactiv provocările. Începeți prin a decide când și unde veți colabora pentru a face față dificultăților din relația voastră. Scopul este să transformați problemele într-un foc controlat care să aducă, căldură, conexiune și intimitate.

Ca un foc de tabără, problemele voastre trebuie gestionate pentru a menține relația caldă și sănătoasă. Dacă nu colaborați pentru a face asta, amândoi veți fi pregătiți pentru a stinge incendiile care apar. De aceea, este esențial să vă angajați să creați un spațiu sigur în care să puteți aborda împreună problemele dificile.

conflict distructiv in relatie
Relațiile și natura conflictelor: Distingerea între un conflict distructiv și unul constructiv[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cum să te simți încrezător înainte de întâlnire: Sfaturi pentru a depăși îngrijorările

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Detalii cutremurătoare despre crima care a șocat o lume întreagă! Cum și-a găsit sfârșitul Kristina Joksimovic, fostă Miss Elveția?

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Birkan Sokullu, actorul care joacă rolul principal Han în serialul “Vinovați de iubire”, în cele mai tandre ipostaze alături de iubita sa, pe insula Mykonos

„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas


Cookies