Primavara este cel mai minunat anotimp din punctul meu de vedere. Abia astept sa vina caldura, sa nu mai port 100 de cojoace, sa aud pasarile cantand, sa vad mult verde iar cerul albastru sa leneaveasca peste noi, limpede si senin.
Din pacate unele persoane sunt afectate de trecerea de la “hibernare”, la anotimpul veseliei in care natura se trezeste din somn si asta datorita asteniei de primavara.
Ce este astenia de primavara?
In primul rand, trebuie sa stim ca astenia nu este o boala propriu-zisa, ci un simptom, o tulburare, o stare de slabiciune, de disconfort fizic si psihic, care apare o data cu inceputul primaverii.
Lumina soarelui este un factor protector pentru psihic, dar pe de alta parte si modificarile metabolice au consecinte asupra sistemului nervos. „Anumiti oameni reactioneaza paradoxal la cresterea cantitatii de lumina.
Ei pot sa interpreteze gresit efortul de adaptare depus de organism. Iar pentru ca schimbarea ii dezechilibreaza, pot deveni mai iritabili, mai anxiosi, chiar daca schimbarea in sine este benefica”, explica Lena Rusti, psiholog psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult din Bucuresti.In aceste conditii, daca organismul nostru se confrunta cu un deficit de vitamine si minerale, cauzat de alimentele nesanatoase consumate, in general, in timpul iernii, atunci sunt sanse mari sa fim victime ale asteniei.
De ce? Pentru ca lipsa de vitalitate cauzata de carentele alimentare reprezinta unul dintre factorii care favorizeaza instalarea asteniei de primavara.Pe langa aportul insuficient de vitamine si minerale, alte cauze alte asteniei sunt lipsa exercitiilor fizice si bolile de sezon, cum ar fi gripa.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cum stim daca s-a instalat astenia de primavara?
Exista mai multe simptome care indica o posibila astenie.
Iata care sunt cele mai frecvente dintre ele:- Stari de continua oboseala si somnolenta
-Lipsa de energie
- Pasivitate si putere de concentrare redusa
- Disconfort, iritabilitate si anxietate
- Cefalee si palpitatii
- Lipsa tonusului si scaderea formei fizice
- Sentimentul de vinovatie
- Scaderea sau cresterea poftei de mancare si, implicit, probleme de greutate
- Buimaceala si nevoia de a plange etc.
Ce e de facut?
Sa ai o alimentatie corecta, sa faci sport si sa te odihnesti!
1. Alimentatia
In aceasta perioada, este bine sa consumam cat mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate in vitamine si cresc rezistenta organismului.
Intotdeauna mama m-a sfatuit sa manac legume si fructe specifice fiecarui anotimp in parte, toate avand un rol foarte important in mentinerea sanatatii si echilibrului nostru.
Verdeturile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care sufera de anemie. Se pot consuma verdeturi de toate felurile si formele (stevie, spanac, urzici, leurda, salata verde, ceapa verde, patrunjel, marar, laptuca, rosiile, castravetii etc.) in salate (recomandabil, pentru ca proaspete sunt pline de vitamine si minerale), in mancaruri sau in smoothie-uri..