Gemul de prune sau magiunul de prune, asa cum se numeste la tara este o delicatesa preparata de catre bunici. Acesta se face in general la cazan, in cantitati mari, dar reteta a ramas aceeasi de-a lungul vremii.
Cea mai importanta regula pentru magiunul de prune fara zahar este sa folositi prune foarte coapte, care vor da dulceata necesara. Mai mult, magiunul trebuie fiert mult timp pentru a fi aromat si concentrat.
Aveti nevoie de cel putin 2 kilograme de fructe. Spalati prunele, scoateti samburii si rupeti coditele, apoi puneti-le taiate pe jumatate intr-o cratita in care faceti in mod normal gem sau dulceata. Lasati pe aragaz vasul pana cand fructele se inmoaie si fierb in suc propriu.
La final, turnati magiunul in borcane curate si sterilizate in prealabil in cuptorul incins, timp de 30 de minute.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Sursa: lataifas.ro