Cârnații de casă nu au voie să lipsească de pe masa de Crăciun. Iată ce ingrediente trebuie să folosiți și cum se prepară delicioșii cârnați tradiționali românești.
A început numărătoarea inversă până la Crăciun, iar gospodinele trebuie să se apuce deja de pregătit preparatele tradiționale. Cârnații de casă se numără printre bucatele cele mai apreciate în bucătăria românească, mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă.
Cârnații de casă, nelipsiți din meniul de Crăciun
Noi, românii, am fost obișnuiți încă de mici cu anumite preparate tradiționale de Crăciun. Bunicii noștri preparau cu mare îndemânare mai multe bunătăți după tăierea porcului.
Chiar dacă nu aveți posibilitatea de a face acest preparat în curte, imediat după sacrificarea porcului, așa cum se făcea pe vremuri, puteți păstra tradiția și la bloc. Cârnații de casă merg de minune prăjiți, pe grătar sau la cuptor, iar marele avantaj este că știți exact ce ingrediente ați folosit.
Deși pare un preparat mai greu de făcut, dacă știți cum să combinați condimentele, cu siguranță rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ingrediente pentru cârnații de casă:
- 1,5 kg carne de porc
- 400 g carne grasă sau grăsime
- 150 g usturoi pisat
- 100 g sare
- 25 g piper macinat
- 15 g cimbru macinat
- ceapă
- boia de ardei iute
- boia de ardei dulce
- pătrunjel
- mațe
Cum se prepară cârnații de casă
Cumpărați un kilogram și jumătate de pulpă de porc, pe care ideal ar fi să o tocați acasă. Pe lângă asta, luați și o bucată zdravănă de fleică de porc sau slănină, dar să fie fără șorici, și o dați tot acasă prin mașina de tocat.
Într-un castron, amestecați usturoiul pisat, piperul măcinat, cimbrul, ceapa tocată fin, boiaua de ardei iute și cea dulce, pătrunjelul tocat mărunt și sarea și apoi puneți aceste ingrediente peste carnea tocată.
Compoziția se amestecă doar cu mâna, pentru că în acest fel se vor omogeniza toate ingredientele.După ce ați pregătit amestecul pentru cârnați, trebuie să vă apucați să-i umpleți. Pentru asta, veți avea nevoie de un dispozitiv special făcut pentru a umple cârnații. Acesta se atașează cu ușurință la mașina de tocat.
După ce l-ați fixat, puteți pune câte un maț, pe care îl veți umple cu amestecul de carne. Aveți grijă cum manevrați mațele, ca să nu se rupă.
După ce ați umplut cârnații, aceștia trebuie ținuți la uscat, undeva la rece. De exemplu, îi puteți lăsa pe balcon câteva zile. Apoi îi băgați în congelator.