Cozonacul cu cremă de ciocolată, nucă și rahat este delicios și reprezintă varianta ideală pentru masa de Paște. Noi vă învățăm cum să îl preparați corect.
Puțin mai mult de o săptămână a rămas până la sărbătoarea Învierii Domnului, iar gospodinele trebuie să se pregătească din timp cu meniul pentru masa de Paște. Cozonacul nu are cum să lipsească, iar noi vă dezvăluim cea mai bună rețetă pentru cozonacul cu ciocolată, nucă și rahat.
Rețeta tradițională pentru cozonacul cu ciocolată, nucă și rahat
Cozonacul este unul dintre deserturile nelipsite de pe masa românilor la marile sărbători, cum ar fi Crăciunul sau Paștele. Este adevărat însă că nu orice gospodină se încumetă să facă această rețetă, de teamă că nu va obține cozonacul pufos, așa cum trebuie să fie.
Aceste temeri sunt însă nefondate, pentru că dacă veți respecta câteva trucuri, nu aveți cum să dați greș.
Iată de ce ingrediente veți avea nevoie:
- 300 g făină
- 6 g drojdie uscată
- 90 g unt gras, cu 82% grăsime
- 100 ml lapte gras
- două ouă
- 70 g zahăr
- un plic de zahăr vanilat
- coajă de portocală
- un praf de sare
- 300 g cremă de ciocolată
- 100 g miez de nucă
- 100 g rahat
Cum se prepară cozonacul cu ciocolată, nucă și rahat
Într-un castron mai adânc, puneți făina cernută, zahărul, zahărul vanilat, coaja rasă de portocală și un praf de sare. Apoi adăugați drojdia, laptele călduț, nu fierbinte, untul și un ou și începeți să frământați aluatul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Puteți face acest lucru cu mâna sau în robotul de bucătărie.
Acoperiți castronul cu un prosop de bucătărie și lăsați aluatul la dospit, într-un loc călduț. Într-o oră, veți observa că aluatul își va dubla volumul.
Până când acesta va fi gata, dumneavoastră puteți să pregătiți umplutura cozonacului. Pentru o aromă mai plăcută, nuca trebuie rumenită câteva minute.
Apoi tăiați-o în bucățele potrivite ca mărime și amestecați nuca foarte bine în crema de ciocolată. Nu uitați să păstrați puțină nucă și pentru a decora cozonacul la final.
Când aluatul este dospit, îl întindeți cu mâna pe masa pe care ați uns-o cu ulei înainte. Apoi puneți crema de ciocolată amestecată cu nucă și presărați bucățele de rahat.
Rulați bine cozonacul și aveți grijă să nu cadă umplutura din el. Apoi îl puneți ușor într-o tavă în care ați așezat hârtie de copt. Lăsați-l să mai dospească încă 20 de minute, într-un loc călduț.
După aceea, îl ungeți pe deasupra cu ou bătut și presărați nucă. Băgați cozonacul în cuptorul preîncălzit și lăsați-l aproximatv 45 de minute.
Când este gata, scoateți cozonacul din tavă și lăsați-l să se răcească, pe un grilaj de bucătărie. Tăiați-l doar după ce s-a răcit, pentru că altfel se va fărâma, iar felia nu va arăta perfect.