Ciorbă de lobodă. Această ciorbă este una dintre preferatele românilor, iar primăvara este anotimpul perfect pentru a o prepara!
Rețetă ciorbă de lobodă. Din timpuri străvechi, loboda este folosită nu doar ca aliment, ci și ca plantă medicinală, pentru numeroasele beneficii pe care le are. Spre exemplu, grecii foloseau loboda încă din Antichitate, pentru a trata probleme grave la nivelul pielii, cum ar fi arsurile. Mai mult decât atât, loboda poate trata și răni sau tăieturi aflate la nivelul stratului cutanat. Acest super-aliment, loboda, a început să fie folosită și în alte țări tot în scop medicinal, iar nemții au descoperit că aceasta le poate scăpa pe femei de durerile menstruale.
Loboda are origini foarte vechi, fiind prezentă în scrieri, sub forma de loboda sălbatică, întâlnită în sud-estul europei, Caucaz, Centrul Asiei și Siberia. La început, a fost cultivată de greci și de romani, răspândindu-se apoi și în restul continentului european, iar astăzi o regăsim inclusiv în Statele Unite, Australia, Canada și Noua Zeelandă.
Dietă ciorbă de lobodă. Asemenea supei de varză, despre care se știe că este foarte eficientă în curele de slăbire, ciorba de lobodă ajută la pierderea kilogramelor în plus, într-un timp foarte mult. Un avantaj important al dietei cu ciorbă de lobodă, este că ajută la detoxifierea organismului, combate astenia de primăvară, încetinește procesul de îmbătrânire, subțiază sângele, îmbunătățește digestia și remineralizează organismul.
Beneficii lobodă
Lobodă. Loboda este un aliment sezonier, specific primăverii, fapt ce înseamnă că poate fi folsoită cu ușurință în procesul de detoxifiere. Primăvara putem avea o alimentație mai naturală, care poate aduce varii beneficii organismului, iar loboda este mai mult decât potrivită pentru acest lucru, dat fiind faptul că este bogată în vitamine, precum vitamina C și K, magneziu, fosfor, fier, proteine și fibre.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De asemenea, pe lângă proprietățile medicinale pe care loboda le are, este un diuretic extraordinar, pentru că elimină toxinele din organism. Tranzitul instestinal este afectat pozitiv de consumul de lobodă, fiind o legumă bogată în fibre- aceasta are efect laxativ, motiv pentru care previne sau ameliorează constipația. Proprietățile pe care loboda le conține, pot preveni și apariția unor boli grave, cum ar fi cancerul și afecțiuni gastrice ca ulcerul.
Lobodă. Ideal este să consumăm loboda crudă, în salate, combinată cu alte super-alimente
Ciorbă de lobodă. Și dacă îți dorești să slăbești, loboda te va ajuta. Fiind bogată în numeroase vitamine și proteine, aceasta ajută organismul în arderea caloriilor și îl stimulează în realizarea acestui proces. Sistemul tău imunitar, însă, va fi cel mai fericit dacă vei include acest aliment în dieta ta. Sigur nu știai că loboda conține cantitate dublă de vitamina C, față de citrice.
Dacă ai probleme cu vederea, trebuie să știi că loboda este bogată în compuși de tip „caroten” și că te ajută în combaterea apariției afecțiunilor oculare, cum ar fi glaucomul, cataracta sau dezlipirea de retină. Dacă ai probleme cu hemoglobina și ai fost diagnosticată cu anemie, trebuie să apelezi la lobodă- va fi aliatul tău de nădejde! Consumarea unor cantități mari de lobodă îți va crește nivelul de fier din organism.
Ciorbă de lobodă. Este adevărat că ciorbele de lobodă sunt extrem de gustoase și la mare căutare, dar este important să le consumăm pe lângă salate simple, făcute din lobodă cu alte alimente foarte importante precum sănătatea noastră, cum ar fi: leurdă, spanac și frunze de păpădie. Prin fierbere, loboda își poate pierde din proprietăți.
Citeste si: Fasole bătută. Cum se prepară corect această mâncare delicioasă. Merge de minune cu murături
Rețetă ciorbă de lobodă. Cum prepari ciorba de lobodă
Ciorbă de lobodă. Pentru acest preparat, avem nevoie de: 5 legături de lobodă, o legătură de ceapă verde, câțiva cartofi noi (în funcție de gust), doi morcovi, o legătură de pătrunjel și una de leuștean, sare, piper, o lingură de ulei, 500 mililitri de borș, o lingură de paste de tomate și, dacă doriți, iaurt sau smântână.
Cum prepari ciorba de lobodă? Ei bine, este foarte simplu. Ciorba de lobodă este unul dintre cele mai gustoase preparate românești, fiind, de altfel, și foarte rapidă. Este gata în doar 30 de minute, iar primăvara este sezonul perfect în care să o gătim.
Întâi, alegem legăturile de lobodă, le curățăm și le spălăm de câteva ori în apă rece (pentru a păstra vitaminele în frunze), iar mai apoi le lăsăm la scurs într-o sită (este foarte important ca aceasta să nu fie din inox, ci musai să alegem o variantă din plastic, pentru a nu afecta proprietățile lobodei). După aceea, punem apa la fiert, alături de sare, adăugăm loboda și după ce dă în clocot, o scoatem din oală și o pune, din nou, în sită.
Lobodă. Acum că am terminat cu loboda, ne ocupăm de celelalte legume. Spălăm ceapa, morcovii și cartofii pe care le tăiem cubulețe și le punem la fiert în zeama în care a fiert și looda. Abia după ce acestea au fiert, vom tăia frunzele de lobodă în trei părți egale și le punem peste restul legumelor. Condimentăm cu sare și piper în funcție de gust, iar apoi adăugăm borșul fiert în prealabil (întâi trebuie să îl dăm în clocot, separat de ciorbă și abia după îl adăugăm în ciorbă) și pasta de tomate.
Ciorbă de lobodă. Mai lăsăm ciorba maximum 10 minute pe ochi, la foc mediu, după care adăugăm verdețurile- leușteanul și pătrunjelul. Ciorba noastră de lobodă se va servi cu iaurt sau smântână, în funcție de gustul fiecăruia, însă este extrem de bună si simplă!
Citeste si: Rețetă de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă. Cum prepari plăcinta cu brânză dulce de vaci și stafide