Reteta CORECTA de castraveti murati! Ai gresit pana acum, iata ce nu puneai in borcane

Reteta CORECTA de castraveti murati! Ai gresit pana acum, iata ce nu puneai in borcane
Reteta CORECTA de castraveti murati! Ai gresit pana acum, iata ce nu puneai in borcane

Castravetii pusi in cu sare sunt deliciosi ca acritura in perioada rece. Reteta este putin mai laborioasa in sensul ca necesita mai mult timp de preparare dar efortul merita cu varf si indesat.

Va veti uimi si incanta familia si musafirii. Pentru aceasta reteta nu exista o cantitate fixa de castraveti. Trebuie pastrata doar proportia de sare, apa si alte mirodenii care se adauga pe parcurs.

ATENTIE! La muraturi nu se foloseste sarea iodata, cea pe care o folositi zilnic pentru ca riscati sa aruncati tot ce ati pus in camara. Se foloseste sarea bruta, cea care de obicei se vinde la sac in comert.

Castravetii se spala, se pun in apa rece putin sarata si se tin timp de trei ore, pana devin elastici. La fiecare litru de apa se foloseste cam o lingura de sare, aproximativ 10 grame. Dupa ce au stat in apa rece, se scot, se mai spala bine inca o data cu apa rece si se aseaza in borcane.

Dupa ce au fost asezati in borcane, se prepara muratoarea, adica apa sarata care ii va tine conservati.
Aceasta se prepara astfel: se calculeaza 20 – 25 grame de sare neiodata pentru 1 litru de apa iar la 10 litri de apa se pune un manunchi de cimbru si marar, verde sau uscat, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de visin, 2 ramuri cu frunze de telina si 20-30 boabe de piper negru. Apa, impreuna cu aceste mirodenii, se pune la fiert si se lasa sa fiarba in clocot 5 minute.


Apoi, se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca timp de cateva minute dupa care se toarna cu un polonic peste castravetii din borcane. Ca proportie, muratoarea se calculeaza cam la jumatate din capacitatea borcanului. Borcanele se lasa astfel timp de 48 de ore si apoi se scurge apa de pe castraveti intr-o oala mare. Nu va speriati daca apa este tulbure. Se ia fiecare borcan si se goleste apa.
Tineti degetele deasupra castravetilor din borcan si goliti toata apa, care se pune la fiert.

Intre timp, borcanele se tin sub jetul de apa rece astfel ca sa se spele orice urma de ferment. Fundul borcanului si castravetii dine le trebuie sa fie curate. Se curata usturoi si se taie fiecare catel in 2 sau 3 si se pun peste castraveti, in borcane. Apoi, la fiecare borcan pune cate un varf de cutit de piper macinat, 1 lingura de boabe de mustar si hrean curatat si taiat pe lungime, pe care il punem in forma de cruce peste
castraveti, ca sa ii fixeze bine in borcan.

Intre timp, apa scursa de pe castraveti trebuie fiarta bine timp de 10 minute si se pune fierbinte si tulbure peste castraveti in borcane. Nu va speriati pentru ca lichidul se va limpezi si conservati astfel vor rezista si doi ani in camara. Optional, pentru cei care prefera muraturile picante, se poate adauga cate un ardei iute in fiecare borcan.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Sursa



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies