Reteta aceasta de cozonac este foarte buna si rapida. Mai mult, acesta iti iese pufos si cu un gust deosebit.
Ingrediente:
1 kg faina alba
50 gr drojdie
8 galbenusuri, la temperatura camerei
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
500 ml lapte
esenta de rom si vanilie
200 gr unt+ plus 30 gr pentru uns tavile
3 linguri coaja de lamaie si portocala
300 gr zahar
2 linguri ulei
1 lingurita sare
Pentru umplutura:
300 gr zahar
8 albusuri batute spuma
3 linguri cacao
250 gr miez de nuca copt, macinat
esenta de rom
Mod
Intr-o cana cu lapte cald se desfac 3 linguri din faina. Cand s-a mai racit, se adauga drojdia si o lingura rasa de zahar. Se amesteca, apoi se lasa sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul intr-un castron adanc. Se adauga sarea, uleiul, esentele, coaja de lamaie si de portocala si 100 g de unt topit.
Maiaua se toarna peste galbenusuri.
Vasul se acopera cu un servet sau cu folie alimentara si se lasa la crescut 50-60 de minute, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp se pregateste umplutura si se da drumul la cuptor, sa se incinga. Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul si se amesteca pana se intaresc. La final se adauga cacao, esenta de rom si nuca. Se omogenizeaza si se lasa sa se odihneasca.
Cand a crescut suficient, aluatul se imparte in patru parti egale. Pe un blat uns cu putin ulei se intinde cate o foaie de aluat, cu mainile, potrivita ca lungime cat sa incapa in tava de cozonac. Intr-un capat, pe lung, se intinde umplutura, apoi se ruleaza. Se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Se unge cu putin lapte si ou, se presara zahar si se mai lasa 20-30 de minute la crescut. Intre timp se pregatesc ceilalti cozonaci.
Cand si-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, dupa care se inteapa cu o scobitoare sau cu un pai din matura pentru a vedea daca mai ramane coca pe el sau daca este copt.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro