Cea mai bună rețetă de amandină este cea de pe vremuri, exact cum era făcută în cofetăriile vechi. Noi vă învățăm cum să preparați această delicioasă prăjitură, ușor și rapid.
Amandina este una dintre prăjiturile care nu se vor demoda niciodată. Blat de cacao însiropat, cremă de ciocolată și glazură de fondant. Aceasta este rețeta tradițională, după care se făceau amandinele pe vremuri.
Amandina, o prăjitură nemuritoare
Vă amintiți de vremurile în care erați copii și pofteați la amandinele din cofetării? Ei bine, puteți face și dumneavoastră acasă această prăjitură, exact după rețeta originală, pe care o foloseau în trecut cofetarii.
Această rețetă datează încă din anii ’60 și este una dintre cele mai bune prăjituri care s-au inventat vreodată.
Rețeta de bază a amandinei nu are ganache de ciocolată, nu are frișcă și în niciun caz nu este glazurată cu ciocolată topită.
Mai mult, blatul acestei prăjituri nu conține cacao: el devine negru datorită siropului de zahăr ars.
Ingrediente pentru blat:
- 7 ouă
- 170 g zahăr
- un praf de sare
- 60 g zahăr
- 30 ml apă
- 260 g făină
- 60 ml apă rece
- 10 ml ulei
Ingrediente pentru crema de cacao:
- 250 g fondant alb de cofetărie
- 300 g unt gras
- 30 g cacao
- un plic zahăr vanilat
- esență de rom
Ingrediente pentru sirop:
- 300 g zahăr
- 250 ml apă rece
- coaja rasă de la o lămâie
- un plic zahăr vanilat
- esență de rom
Ingrediente pentru glazura din fondant de cacao:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- 350 g fondant alb de cofetărie
- 15 g cacao
- 15 g sirop de zahăr ars (pe care îl păstrați de la blat)
Cum se prepară amandina, după rețeta originală
Prima dată vă apucați de preparat blatul. Începeți cu siropul de zahăr ars, care îi va da blatului culoarea neagră, exact cum spuneam mai sus.
Într-o crăticioară, puneți cele 60 de grame de zahăr și lăsați-l să se caramelizeze. Aveți grijă să nu se ardă, dar să prindă totuși o culoare cât mai închisă.
După aceea, puneți 30 de mililitri de apă și lăsați siropul pe foc, pentru câteva minute. Trebuie să se dizolve tot zahărul. Păstrați o lingură din acest sirop, pentru glazură.
Separați albușurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile le mixați cu restul de zahăr. Apoi adăugați 60 de mililitri de apă rece și siropul de zahăr ars, preparat puțin mai devreme. Amestecați foarte bine și apoi adăugați o parte din făină.
Puneți și spuma de albușuri și restul de făină și amestecați cu mișcări ușoare, ca să nu iasă aerul din albușuri. La final, puneți și uleiul și încorporați. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, turnați blatul de amandină și băgați-l în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 40 de minute. Scoateți apoi blatul din tavă și lăsați-l să se răcească, pe un grilaj de bucătărie.
Când este rece, îl tăiați în 3 părți egale. Apoi pregătiți siropul cu care veți însiropa blatul.
Într-o crăticioară, puneți zahărul și apa la fiert, până se dizolvă tot zahărul. Apoi adăugați coaja rasă de lămâie, zahărul vanilat și esența de rom.
Pentru crema de cacao, topiți fondantul de cofetărie pe baie de aburi și apoi lăsați-l să se răcească. Separat, topiți 50 de grame de unt și amestecați-l cu cacaoa. După ce se răcește, puneți esența de rom și zahărul vanilat.
Restul de unt se mixează până devine spumă și apoi adăugați în el, puțin câte puțin, din crema de fondant. Untul topit cu cacao se pune la final. Amestecați foarte bine crema și băgați-o câteva minute în frigider.
Din această cremă trebuie să păstrați câteva linguri, ca să ornați amandinele.
Pe o tavă, puneți prima foaie de blat, însiropați-o foarte bine și puneți cremă deasupra. Apoi așezați și a doua foaie, o însiropați și puneți restul de cremă. Deasupra urmează a treia foaie, pe care, de asemenea, o veți însiropa bine.
Dați prăjitura la rece, până pregătiți glazura. Topiti fondantul pe baie de aburi și apoi puneți în el cacaoa.
La final, adăugați și siropul de zahăr ars, pe care l-ați păstrat de la prepararea blatului.
Tăiați amandinele cu atenție, în bucăți cât de cât egale. Apoi scufundați fiecare bucată în glazură și așezați-o pe un grilaj de bucătărie.
Deasupra, ornați amandinele cu crema de cacao, pe care ați păstrat-o mai devreme. Folosiți-vă de un poș, pentru a face asta.