Brânzoaicele făcute ca pe vremea bunicii sunt, fără îndoială, cele mai gustoase. Iată cea mai simplă rețetă, care o să vă ajute să preparați această bunătate, fără prea mare efort.
Vă e dor de brânzoaicele pufoase și aromate preparate de bunica? Ei bine, noi vă dezvăluim rețeta tradițională a acestui preparat.
Brânzoaice ca pe vremea bunicii, o rețetă simplă
Cine n-a mâncat măcar o dată minunatele brânzoaice făcute cu mare drag de bunicile noastre? Aluat dospit și o umplutură delicioasă de brânză cu stafide. O rețetă simplă, dar extrem de gustoasă.
Din acest preparat nu trebuie să lipsească, bineînțeles, vanilia, care le va da brânzoaicelor o aromă nemaipomenită.
De asemenea, întotdeauna folosiți brânză de vaci grasă, foarte bine scursă de zer. Nu apelați la ricotta sau la alte tipuri de brânzeturi slabe, pentru că brânzoaicele nu vor ieși la fel de gustoase.
Ingrediente pentru aluat:
- 600 g făină
- 3 gălbenușuri
- 100 g unt (trebuie să aibă cel puțin 80% grăsime)
- 350 ml lapte
- 50 g zahăr
- 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
- un plic de zahăr vanilat
- coajă de lămâie rasă
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- 500 g brânză de vaci grasă
- un ou
- 200 g zahăr
- două plicuri de zahăr vanilat
- coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 100 g griș
- 100 g stafide
Cum se prepară brânzoaicele
Așa cum vă spuneam, aluatul pentru brânzoaice este unul dospit, deci trebuie să aveți puțină răbdare, pentru că acest desert nu se prepară foarte repede.
Într-un castron mai adânc, amestecați zahărul cu drojdia și cu laptele călduț. Nu folosiți niciodată lapte fierbinte, pentru că veți anula efectul drojdiei!
Apoi începeți să adăugați gălbenușurile, unul câte unul, în timp ce amestecați, puneți și untul, care trebuie să fie la temperatura camerei, dar și esențele, zahărul vanilat și coaja de lămâie rasă.
Amestecați foarte bine toate aceste ingrediente, puneți și un praf de sare și adăugați făina.
Între timp, pregătiți umplutura pentru brânzoaice. Brânza de vaci trebuie să fie foarte bine scursă, înainte să o folosiți. Într-un castron, amestecați brânza cu un ou, cu zahărul, cu zahărul vanilat, puneți și coaja rasă de lămâie, dar și un praf de sare.
Grișul se adaugă la final. Amestecați compoziția și apoi puneți și stafidele. Când aluatul a dospit, îl întindeți pe masa pe care ați pus făină și tăiați din el aproximativ 12 pătrate.
Pe fiecare bucată de aluat puneți puțină umplutură de brânză și apoi închideți pătrățelele ca și cum ar fi plicuri. Fiecare colț de pătrat se unge cu ou bătut înainte de a-l lipi de celelalte colțuri.
Nu săriți peste acest procedeu, pentru că altfel aluatul se va desface la copt. Așezați toate brânzoaicele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, ungeți-le deasupra cu ou bătut și băgați-le în cuptorul preîncălzit.
Brânzoaicele vor fi gata în aproximativ 20 de minute. Lăsați-le să se răcorească puțin, după care le pudrați cu zahăr.