Perioada postului nu este întocmai simplă, iar din acest motiv multe persoane încearcă să mănânce alimente care seamănă la formă și la structură cu cele din carne sau brânză. Chiftelele sunt delicioase oricum, fie că sunt preparate din carne, fie că au doar legume. Iată cea mai bună și simplă rețetă de chifteluțe de dovlecei cu cartofi și morcovi de post pe care o poți prepara în această perioadă.
Chifteluțele se numără printre cele mai cunoscute și apreciate preparate românești din câte există.
Citeste si: Cât timp se fierbe ZACUSCA. „Pentru o zacuscă cu gust spectaculos, esenţial este să se folosească ingrediente de calitate"
Cum să faci cele mai bune chifteluțe de dovlecei cu cartofi și morcovi de post
Multe persoane țin post pentru a-și schimba stilul alimentar și pentru a introduce cât mai multe legume și fructe, esențiale pentru sănătatea organismului. Foarte important este ca în această perioadă să nu facem exces de prăjeli sau alimente care conțin mult ulei fiindcă anulează încercarea noastră de a a avea un stil de viață sănătos.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ingrediente:
- 1 kilogram de cartofi fierţi în coajă
- 1 cană de orez fiert
- 3 linguri de pesmet
- 2 morcovi
- 1 dovlecel
- 1 ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel
- Sare, piper, după gust
Mod de preparare:
Pentru început spală morcovii și dovlecelul foarte bine sub apă rece, iar mai apoi trece-le prin răzătoare. Compoziția se scurge de apă și se pune separat într-un bol, alături de ceapa tăiată foarte mărunt.
Cartofii trebuie curățați și fierți, iar mai apoi lăsați să se răcească la temperatura camerei. Ulterior, aceștia trebuie dați prin răzătoare și puși într-un bol separat alături de orez, pesmet, usturoi, pătrunjel, sarea și piperul.
Se modelează chifteluţele cu mâinile unse cu ulei şi se coc într-o tavă acoperită cu hârtie de copt circa 30 de minute, la 180 de grade Celsius, în cuptorul deja încins. Poftă bună!
Cu ce garnitură poți mânca chifteluțele din această rețetă
Chifteluțele se consumă ca atare, marinate ori cu piure de cartofi, după gustul și preferințele fiecăruia.
Cea mai ușoară garnitură pentru chiftele este piureul de cartofi. Pentru prepararea piureului de post, de exemplu, ai nevoie de cartofi albi, 300 de ml de lapte de soia și 20 de grame de sare grunjoasă.
Se curăță bine cartofii și se spală bine. Se taie în sferturi, apoi se pun la fiert într-o cratiță încăpătoare, în apă rece. Trebuie să fie acoperiți cu un deget de apă, apoi se adaugă și sarea. Se lasă la fiert la foc mediu cu un capac pentru aproximativ 40 de minute sau până când intră ușor furculița în ei și se rup. Se strecoară, iar mai apoi se presează bine până se formează o pastă fină. Ulterior, se adaugă laptele de soia și sarea și se amestecă folosind telul până se obține o consistență cremoasă.