Ciorba de porc cu os este o rețetă tradițională, care se potrivește perfect cu sărbătorile de iarnă. Iată cum trebuie să o preparați, pentru ca cei dragi să o savureze cu plăcere.
Masa de Crăciun este încărcată cu tot felul de mâncăruri tradiționale, care mai de care mai apetisante. Totuși, nu uitați să consumați și ciorbe în această perioadă, pentru a vă ajuta digestia.
Ciorba de porc cu os, perfectă pentru masa de Crăciun
Dacă în prima zi de Crăciun ați consumat sarmale, fripturi, cârnați, salată de Boeuf, piftie și cozonaci, este cazul să mâncați puțin mai ușor în zilele următoare. Cel mai bine ar fi să gătiți o ciorbă țărănească, gustoasă și sățioasă, în același timp.
Noi vă propunem rețeta de ciorbă de porc cu os. Trebuie să recunoaștem că aceasta merge consumată în perioada Crăciunului, când toată lumea are în casă carne de porc. O puteți servi simplă, cu smântână sau cu mult borș, în funcție de preferințe.
Această ciorbă trebuie să conțină cât mai multe zarzavaturi. Nu contează dacă sunt congelate sau dacă le cumpărați proaspete.
Ingrediente pentru ciorba de porc cu os:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- un kg de oase de porc cu carne
- 3 morcovi
- 3 rădăcini de pătrunjel
- o rădăcină de păstârnac
- o țelină mică
- o ceapă
- doi ardei roșii
- 3-4 cartofi
- 100 g conopidă
- 100 g păstăi de fasole
- 100 g mazăre
- 500 ml suc de roșii sau bulion
- crenguțe de cimbru
- sare
- piper
- borș
- smântână
Cea mai bună rețetă de ciorbă de porc cu os
Pentru această rețetă, puteți folosi fie oase lungi, fie din cele late. De asemenea, și coloana porcului se potrivește. Ca să nu vă complicați cu fiertul, ideal ar fi să tranșați în bucăți mai mici oasele cu carne. Țineți cont că pentru această ciorbă, carnea trebuie să aibă și puțină grăsime.
Într-o oală mai mare, de 5 litri, puneți apă rece și sare și băgați carnea la fiert. Acest proces va dura peste 40 de minute. Aveți grijă să luați cu o spumieră toată spuma care se va forma la suprafață.
Până fierbe carnea, apucați-vă să tocați legumele. Mai întâi curățați-le bine de coji, spălați-le și încercați să le tăiați în bucăți potrivite ca mărime. Cartofii pot fi lăsați mai mari.
Nu puneți niciodată toate legumele la fiert în același timp. Fiecare dintre ele are un alt timp de fierbere, așa că riscați ca unele să se transforme în piure. La început, adăugați în oala de ciorbă toate rădăcinoasele, adică morcovii, țelina, păstârnacul și rădăcinile de pătrunjel.
Puteți pune și ceapa, dar și crenguțele de cimbru, ca să aibă timp să-și lase aroma în ciorbă. Lăsați toate aceste legume să fiarbă aproximativ 20 de minute și de-abia după aceea puneți cartofii și ardeii, pentru că aceștia fierb mai repede.
Oasele se scot din oală, iar carnea de pe ele se taie în bucățele. Aveți însă grijă să mai lăsați un pic de carne și pe oase. După aceea, le puneți înapoi în oala de ciorbă. Cu doar câteva minute înainte de final, adăugați fasolea, mazărea și conopida.
Puneți și sucul de roșii, borșul, sarea și piperul și mai lăsați pe foc câteva minute. Ciorba de porc cu os se servește fierbinte.